Проєкт закону про позбавлення депутатів мандатів за прогули поставили на порядок денний сесії Верховної Ради

Для остаточного затвердження за законопроєкт має проголосувати 300 депутатів
Фото: rada.gov.ua

Скерування до Конституційного Суду України законопроєкту №1027, яким депутатів Верховної Ради пропонують позбавляти мандатів за відсутність без поважних причин на понад 33% засідань і неперсональне голосування, підтримало 279 народних депутатів.

На засіданні 3 вересня депутати Верховної Ради поставили на порядок денний сесії проєкт закону, згідно з яким нардепів можуть позбавляти мандата за пропуск понад 33% засідань і встановлений судом факт неперсонального голосування, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Отже, 279 нардепів проголосували за постанову 1027/П, згідно з якою поданий президентом України Володимиром Зеленським проєкт закону №1027 як невідкладний занесено до порядку денного.

Також цим рішенням депутати скерували законопроєкт до Конституційного Суду України для надання висновку щодо його відповідності Основному закону України.

Зеленський подав проєкт закону №1027 до парламенту 29 серпня.

21 червня він подавав до Верховної Ради законопроєкт №10394 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами". Пропонували штрафувати нардепів за кнопкодавство. 29 серпня цей документ було відкликано.

Законопроєкт, який передбачає внесення змін в Основний закон, має набрати 226 голосів, потім – дістати позитивний висновок Конституційного Суду. Тільки потім відбувається його остаточне затвердження, для якого потрібно 300 голосів народних депутатів.

Перший віцеспікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявляв, що парламентська фракція "Слуга народу" в цілому підготувала 465 поправок до Конституції.