Профільний комітет рекомендував Раді ухвалити законопроєкт про зміни в законі про Вищий антикорупційний суд

Комітет рекомендував Раді підтримати законопроєкт
Фото: rada.gov.ua

Зміни до закону про Вищий антикорупційний суд дадуть йому змогу зосередитися на справах про "високопоставлену" корупцію, які розслідувало Національне антикорупційне бюро під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, зазначила голова комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики, нардепка від "Слуги народу" Анастасія Красносільська.

Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики на засіданні 6 вересня рекомендував парламенту ухвалити за основу й у цілому законопроєкт №1025 про внесення змін до закону про Вищий антикорупційний суд України. Про це повідомила пресслужба Ради.

Голова комітету, нардепка від партії "Слуга народу" Анастасія Красносільська розповіла, що ВАКС повинен буде прийняти приблизно 3,5 тис. проваджень, які зараз розглядають інші суди, але тільки 5% із них розслідувало Національне антикорупційне бюро під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Це означає, що фактично Вищий антикорупційний суд, який має у своєму складі 38 суддів, буде заблокований справами, які не стосуються високопосадової корупції", – сказала вона.

Красносільська нагадала, що законопроєкт пропонує внести зміни, згідно з якими ВАКС прийме справи, досудове розслідування за якими веде чи вело НАБУ і завершила САП, а також усі провадження, досудове розслідування в яких завершено прокурорами САП і судовий розгляд яких судами першої, апеляційної інстанцій не було завершено до дня початку роботи ВАКС. Решту проваджень суд прийме, якщо відомості про них було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань від дати початку його роботи.

"Пропоновані зміни не змінюють по суті предметну підсудність ВАКС, але встановлюють певну черговість передачі справ для того, щоб зараз суд міг пріоритетно розглядати саме справи високопосадової корупції НАБУ і САП і по цих справах у першу чергу давати результати", – сказала депутатка.

Комітет також запропонував внести зміни до Кримінального процесуального кодексу, аналогічні тим, які передбачено цим законопроєктом.

Закон про створення Вищого антикорупційного суду України ухвалили в червні 2018 року.

11 квітня 2019 року 38 суддів антикорупційного суду склали присягу. 7 травня головою ВАКС обрали Олену Танасевич, її заступником став Євген Крук.

8 липня президент України Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду законопроєкт №10426 "Про внесення зміни до закону України "Про Вищий антикорупційний суд" (щодо початку роботи суду)". Документ президент визначив як невідкладний. У пресслужбі глави держави повідомили, що законодавча ініціатива дасть змогу усунути потенційну проблему перезавантаження суддів Вищого антикорупційного суду та забезпечить ефективний розгляд кримінальних проваджень щодо корупційних злочинів чиновників. 29 серпня проєкт закону було відкликано. Того самого дня було зареєстровано аналогічний проєкт закону №1025.

У Національному антикорупційному бюро та Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі підтримали цю законодавчу ініціативу.

5 вересня ВАКС офіційно розпочав роботу. Танасевич заявила, що з місцевих судів у ВАКС має надійти понад 3 тис. кримінальних проваджень, із яких тільки 190 – ті, за якими досудове розслідування закінчувало НАБУ під керівництвом САП.