Профільний комітет рекомендував Верховній Раді продовжити мораторій на продаж землі до 2020 року

У Верховній Раді було зареєстровано 16 законопроектів про земельний мораторій
Фото: wikipedia.org

Рекомендований Верховній Раді законопроект про мораторій на продаж земель сільгосппризначення зобов'язує уряд розробити пропозиції про обіг таких земель.

18 грудня комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував внести до порядку денного законопроект №9355-5, який передбачає продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року.

Про це у Facebook повідомив голова парламентського підкомітету з питань земельних відносин, нардеп із групи "Відродження" Олег Кулініч.

За його словами, законопроектів про продовження мораторію зареєстровано 16, вони пропонують продовжити мораторій на дати від 22 квітня 2019 року до 1 січня 2030 року.

"Ми всі розуміємо, що суспільство, особливо на селі, в цілому негативно налаштовано по відношенню до вільного обігу земель. І щоб не допустити соціальної напруги, вказану дату потрібно все ж перенести. Більш оптимальним строком я вважаю один рік, як пропонується в законопроекті №9355-5. У цьому ж законопроекті міститься обов'язок уряду нарешті подати до Верховної Ради законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, на який ми вже довго чекаємо. Ми маємо бачити позицію уряду з цього питання", – написав Кулініч.

Законопроект №9355-5, авторами якого є низка народних депутатів, серед яких указано і Кулініча, було зареєстровано у Верховній Раді 4 грудня.

"Відміна в умовах воєнного стану та економічної кризи мораторію на відчуження сільськогосподарських земель без урегулювання на законодавчому рівні процедури обігу земель сільськогосподарського призначення є загрозою як національній, так і продовольчій безпеці нашої держави, яка може втратити найцінніший ресурс – українські сільськогосподарські землі", – ідеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Мораторій на продаж земель сільгосппризначення діє в Україні з 2002 року. Востаннє його продовжували 7 грудня 2017 року

Цього року продовження мораторію парламент планує розглянути 20 грудня.