Путін і Макрон висловили готовність активізувати роботу в межах нормандського формату – Кремль

Путін і Макрон знову обговорили активізацію нормандського формату
Фото: ЕРА

З ініціативи французької сторони відбулася телефонна розмова президента Франції Еммануеля Макрона і президента Росії Володимира Путіна, повідомили у пресслужбі Кремля.

Ситуація в Україні стала однією з тем телефонної розмови президента Росії Володимира Путіна і президента Франції Еммануеля Макрона. Про це 18 липня повідомила пресслужба Кремля.

Водночас конфлікт на Донбасі пресслужба називає "внутрішньоукраїнським".

"Висловлено готовність активізувати спільну роботу на цьому напрямі, зокрема в межах нормандського формату", – наголошують у повідомленні.

Сторони також обговорили ситуацію в Сирії та Ірані.

Телефонна розмова лідерів Росії і Франції відбулася з ініціативи французької сторони, підкреслили у Кремлі.

Пресслужба французького президента поки що не публікувала комюніке за підсумками бесіди.

Глави держав нормандського формату зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні.

30 травня 2019 року секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олександр Данилюк заявив, що зустріч у нормандському форматі може відбутися в середині липня.

31 травня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков зазначив, що конкретних планів щодо проведення зустрічі в нормандському форматі поки що немає. Глава міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров повідомив, що РФ готова продовжувати зустрічі в нормандському форматі, але за умови виконання Україною досягнутих у Мінську домовленостей.

Макрон 28 червня на полях саміту G20 заявив Путіну, що сподівається на проведення саміту в нормандському форматі в липні 2019 року.

12 липня зовнішньополітичні радники лідерів чотирьох країн зустрілися в Парижі з метою відновлення роботи нормандського формату.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що після наступної зустрічі на рівні радників можливий саміт глав держав "Нормандської четвірки".