Путін про нову російську зброю: Сподіваюся, вона змусить замислитися тих, хто звик до мілітаристської та агресивної риторики

Путін: Наша зброя кратно – саме кратно – посилює потенціал армії і флоту
Фото: EPA

Президент РФ Володимир Путін заявив про "проривні кроки" у розвитку в Росії "новітньої зброї, що не має аналогів у світі".

Президент РФ Володимир Путін на підсумковому засіданні колегії міноборони РФ 18 грудня заявив, що нова російська зброя "зміцнює баланс сил, а отже, і стабільність у світі". Текст його промови опублікувала прес-служба Кремля.

Путін заявив про "проривні кроки" у розвитку "новітньої зброї, що не має аналогів у світі".

"Маю на увазі початок серійного виробництва ракетного комплексу "Авангард" та успішні випробування "Сармата", дослідно-бойове чергування гіперзвукового авіакомплексу "Кинджал", а також відпрацювання практичного застосування бойових лазерних комплексів "Пересвіт". Ця зброя кратно – саме кратно – посилює потенціал армії і флоту, тим самим надійно і безумовно гарантує безпеку Росії на найближчі десятиліття... Наші нові системи, сподіваюся, змусять замислитися тих, хто звик до мілітаристської та агресивної риторики", – заявив президент РФ.

1 березня 2018 року під час звернення до Федеральних зборів Путін заявив, що Росія розробила нову гіперзвукову зброю. За його словами, авіаційно-ракетний комплекс, який "не має світових аналогів", дістав назву "Кинджал" і з 1 грудня 2017 року розпочав "дослідно-бойове чергування".

Крім того, за словами глави Кремля, уже почалося серійне виробництво нового ракетного комплексу "Авангард", також проводять випробування важкої міжконтинентальної ракети "Сармат", яку обладнають "широким спектром ядерних боєприпасів".

Президент РФ розповів про розроблення крилатої ракети з ядерною енергоустановкою і "практично необмеженою дальністю польоту", яка поки не має назви, але її було перевірено на полігоні наприкінці 2017 року.

Під час виступу Путіна показали відео з пробними запусками ракет і анімаційні ролики з моделюванням ураження умовних цілей.

У Білому домі і Пентагоні запевнили, що заздалегідь знали про ці розробки і повністю підготовлені для захисту від будь-яких загроз. Прес-секретар Державного департаменту США Гізер Ноєрт зазначила, що РФ порушує Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності з 2014 року.