Рада ухвалила Кодекс щодо процедур банкрутства

Депутати ухвалили кодекс у другому читанні
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Кодекс України щодо процедур банкрутства підтримало 237 народних депутатів.

Верховна Рада у другому читанні ухвалила Кодекс України щодо процедур банкрутства. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

За законопроект №8060 проголосувало 237 народних депутатів.

Метою документа є підвищення ефективності процедур банкрутства, рівня захищеності прав кредиторів, удосконалення процедури продажу майна боржника на аукціоні, підвищення рівня виконання контрактів і судових рішень, урегулювання відносин щодо відновлення платоспроможності фізичних осіб, які опинилися у важкій фінансовій ситуації і потребують допомоги з боку держави.

Документ дає можливість фізособам-позичальникам у разі складної економічної ситуації ініціювати процедуру банкрутства й очиститися від боргового зобов'язання, водночас кредитор не має такого права.

Справи про банкрутство фізосіб будуть розглядати господарські суди за участю арбітражного керівника.

Перед ухваленням рішення депутати розглянули всі 1335 поправок, 40% із них скасували. Наприклад, відхилили блок поправок про введення системи автоматизованого арешту рахунків.

Верховна Рада 20 березня у першому читанні ухвалила проект Кодексу щодо процедур банкрутства.

Як заявив із трибуни Ради один з ініціаторів законопроекту Андрій Іванчук ("Народний фронт"), реформа системи банкрутства підніме Україну в рейтингу Doing Business як мінімум на дев'ять позицій (зараз вона посідає 76-те місце).