Рада ухвалила у другому читанні законопроект про протидію булінгу

Парламент ухвалив у другому читанні законопроект про протидію цькуванню дітей
Фото: rada.gov.ua

Ухвалений українським парламентом закон уперше вводить визначення булінгу і встановлює відповідальність за цькування дітей та приховування таких випадків персоналом освітніх установ.

Верховна Рада 18 грудня ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект №8584 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо протидії булінгу". Як передає кореспондент видання "ГОРДОН", "за" проголосувало 228 народних депутатів.

Законодавчий акт уперше визначає поняття "булінг", способи протидії цьому явищу, захисту прав дітей.

Також встановлено адміністративну відповідальність за цькування неповнолітніх, приховування випадків булінгу педагогом або керівником навчального закладу. Винних у булінгу і його приховуванні може бути покарано штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850–1700 грн) або громадськими роботами на строк від 20 до 40 годин. Після першого читання цю норму було посилено.

Документ також визначає право освітнього омбудсмена перевіряти заяви про випадки булінгу й одержувати інформацію від управлінь освіти і науки про загальну кількість випадків булінгу у навчальних закладах за певний період.

Відповідний законопроект було зареєстровано у Верховній Раді 10 липня, у першому читанні його ухвалили 2 жовтня.

За інформацією ЮНІСЕФ, із булінгом у тій чи іншій формі стикалося 67% дітей в Україні.