Рада взяла за основу законопроєкт про зміну закону "Про ринок електроенергії", проти якого виступають європейські партнери України

Рада взяла за основу законопроєкт про внесення змін у закон "Про ринок електроенергії"
Фото: rada.gov.ua

Законопроєкт №2233, ухвалений Верховною Радою в першому читанні, "скасовує ринок електроенергії", заявив заступник голови профільного комітету парламенту Олексій Кучеренко.

Верховна Рада України взяла за основу законопроєкт №2233 "Про внесення зміни до закону "Про ринок електричної енергії", повідомляють на сайті парламенту.

"За" проголосувало 295 народних депутатів: 233 представники фракції "Слуга народу", 30 депутатів від "Опозиційної платформи – За життя", 15 представників депутатської групи "За майбутнє", а також 17 позафракційних нардепів. Фракції "Європейська солідарність", "Батьківщина" і "Голос" не дали жодного голосу.

Як зазначає "Обозреватель", ухвалити документ закликав голова комітету Ради з енергетики Андрій Герус.

Водночас заступник Геруса в комітеті народний депутат від "Батьківщини" Олексій Кучеренко заявляв, що проти ухвалення законопроєкту виступають європейські партнери України.

"Цей законопроєкт не можна називати законопроєктом про внесення змін у закон "Про ринок електроенергії". Він – про скасування ринку електроенергії. Теза друга: коли потрапив у яму, перш за все треба перестати копати далі – це основний заповіт для всіх реформаторів. Сьогодні триває спроба копати цю яму далі. Мене дуже здивувало, коли прем'єр-міністр [Олексій Гончарук] сказав, що, за його інформацією, Єврокомісія та Європейське енергетичне співтовариство підтримують цей законопроєкт. Це повна нісенітниця. Є абсолютно зворотній відгук, підписаний [главою секретаріату ЄЕС Янезом] Копачем", – підкреслив Кучеренко.

Рада також проголосувала за скорочення термінів підготовки документа до другого читання. Це рішення підтримало 259 народних депутатів.

У Першій енергетичній асоціації України заявляли, що законопроєкт №2233 "повертає електроенергетику України до ручного управління і скасовує реформу енергоринку".

В асоціації наголошують, що Україна зобов'язалася вносити зміни в енергетичне законодавство тільки після консультацій із Європейською комісією про їхню сумісність із положеннями нормативних актів ЄС.