Рада ухвалила закон про зміну військових звань за стандартами НАТО

Ініціативу підтримали 278 народних депутатів
Фото: iportal.rada.gov.ua

Закон №0906 уводить нові військові звання для сержантського і старшинського складу Збройних сил України, які відповідають стандартам НАТО.

17 вересня Верховна Рада ухвалила закон №0906 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання військового обов'язку та проходження військової служби", передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Ініціативу підтримали 278 народних депутатів.

Законом уводять нові військові звання для сержантського і старшинського складу Збройних сил України, які відповідають стандартам НАТО. А також підвищують роль сержантського і старшинського складу в навчанні та вихованні підлеглого особового складу й виконанні ними завдань за призначенням.

Окрім того, закон створює додаткові мотиваційні фактори для проходження громадянами України військової служби за контрактом. Передбачають, що це сприятиме переходу Збройних сил на професійну основу.

Наразі в Україні є такі військові звання рядового, сержантського і старшинського складу: рядовий, старший солдат, молодший сержант, сержант, старший сержант, старшина, прапорщик, старший прапорщик.

Закон змінює цей перелік на такий: рекрут, солдат, старший солдат, молодший сержант, сержант, старший сержант, перший сержант, штаб-сержант, майстер-сержант, старший майстер-сержант, головний майстер-сержант.

Також буде змінено і корабельні звання. Зокрема, з'являться штаб-старшина, майстер-старшина, старший майстер-старшина і головний майстер-старшина.

Законопроєкт було зареєстровано й ухвалено в першому читанні Верховною Радою VIII скликання.