Рада планує прирівняти осіб на інвалідних кріслах до учасників дорожнього руху

За документ у першому читанні проголосувало 252 депутати Верховної Ради
Фото: Юлія Кочетова / Gordonua.com

Згідно з ухваленим Верховною Радою України в першому читанні законопроектом, автошляхи, вулиці та залізничні переїзди має бути обладнано з огляду на потреби людей з інвалідністю.

Верховна Рада 4 грудня ухвалила в першому читанні законопроект №7486 "Про внесення змін до закону України "Про дорожній рух" щодо організації дорожнього руху для осіб, які рухаються в кріслах колісних", передає кореспондент "ГОРДОН".

За відповідний документ проголосувало 252 народні депутати.

Закон України "Про дорожній рух" мають намір доповнити новою статтею, у якій буде визначено основні права й обов'язки осіб, які рухаються в кріслах на колесах. У законопроекті запропоновано прирівняти осіб, які пересуваються на кріслах, до учасників дорожнього руху.

Як заявив у Facebook заступник глави Міністерства внутрішніх справ України Вадим Троян, "згідно з новою статтею, особи, які рухаються в кріслах колісних, мають право: рухатися по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках зі швидкістю пішохода; їздити по краю проїзної частини дороги, вулиці чи по узбіччю".

"Особи, які рухаються в кріслах колісних зі швидкістю пішохода по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках, мають право на переважне перетинання проїзної частини по позначених пішохідних переходах. Під час руху вони повинні виконувати вимоги, що стосуються пішоходів. Особи, які рухаються в кріслах колісних по краю проїзної частини дороги, вулиці чи по узбіччю, повинні пересуватися в напрямку руху транспортних засобів по правій крайній смузі, поворот ліворуч та розворот дозволяється на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямку і без трамвайної колії посередині. Під час руху вони повинні виконувати вимоги, що стосуються велосипедистів", – пояснив Троян.

У законопроекті зазначено, що особи, які пересуваються в інвалідних візках, зобов'язані: використовувати технічно справні та як слід обладнані крісла; не перевозити вантажів, що заважають керуванню; не перевозити пасажирів. Крісла колісні має бути обладнано світловідбивними пристроями, а під час руху в темний час доби – зовнішніми світловими приладами.

Автодороги, вулиці та залізничні переїзди має бути обладнано з огляду на потреби людей з інвалідністю.

Сьогодні Рада також ухвалила закон про полегшення доступу людей з обмеженими можливостями у приміщення судів в Україні.

3 грудня президент Петро Порошенко повідомив, що розроблено два "своєчасні і сучасні" законопроекти, які спрямовано на ліквідацію бар'єрів архітектурного середовища для людей з інвалідністю.

За словами Порошенка, в Україні проживає 2,63 млн людей з інвалідністю.