Рада продовжила мораторій на стягнення боргів за іпотечними кредитами

Рада продовжила дію мораторію на півтора року
Фото: rada.gov.ua

За даними Національного банку, в Україні приблизно 44 тис. проблемних валютних кредитів на загальну суму орієнтовно 30 млрд грн.

Верховна Рада України на засіданні 16 липня продовжила мораторій на стягнення майна боржників за валютними кредитами до 1 січня 2022 року. Як повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН", законопроєкт №3640 підтримало 349 народних депутатів.

Ухвалений документ, зокрема, подовжує дію мораторію на примусове відчуження на єдине житло позичальників, яке перебуває в заставі за валютними кредитами, до набрання чинності законом, який регулює особливості реструктуризації за кредитами в іноземній валюті.

Пресслужба парламенту уточнює, що закон також забороняє "позбавлення житла осіб, які хоча й не зареєстровані в іпотечному житлі, однак фактично в ньому проживають".

Національний банк України виступав проти ухвалення цього документа, оскільки це унеможливлює врегулювання проблемних кредитів. За даними регулятора, в Україні приблизно 44 тис. проблемних договорів на загальну суму 29 млрд грн.

Мораторій запровадили 2014 року, і він мав припинити дію в жовтні поточного року у зв'язку з ухваленням нового кодексу про банкрутство.