Рада ухвалила закон про кримінальну відповідальність "злодіїв у законі". Деякі депутати заявили, що він легалізує "бандитську феню"

Законопроєкт підтримало 236 депутатів, не голосували парламентарії від "Голосу" та "Європейської солідарності"
Фото: rada.gov.ua

Народні депутати 236 голосами внесли зміни до Кримінального кодексу України, якими ввели в законодавство поняття "злодій у законі". Опозиція вважає, що він значно розширює повноваження Національної поліції та дозволяє притягувати до відповідальності широке коло осіб.

На засіданні 4 червня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №2513 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою", передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"За" проголосувало 236 депутатів за мінімально необхідних 226. Законопроєкт підтримали 205 народних депутатів від "Слуги народу", 11 – із групи "Довіра", семеро – із групи "Партія "За майбутнє", п'ятеро – від "Батьківщини", двоє – від "Опозиційної платформи – За життя", а також шестеро позафракційних. "Європейська солідарність" і "Голос" не дали жодного голосу.

Скріншот: RadaTVchannel / YouTube

Ухвалення законопроєкту ініціював президент України Володимир Зеленський. У першому читанні за нього проголосували 19 грудня 2019 року, 4 лютого депутати передали документ на повторне друге читання.

Документ, зокрема, вводить у кримінальне законодавство України поняття "злодій у законі".

У ст. 255 Кримінального кодексу депутати запропонували зафіксувати, що під особою, яка перебуває у статусі суб'єкта підвищеного злочинного впливу, зокрема у статусі "злодія в законі", треба розуміти людину, яка завдяки авторитету, іншим особистим рисам або можливостям здійснює злочинний вплив і координує злочинну діяльність інших осіб.

Законопроєкт передбачає кримінальну відповідальність за перебування осіб у статусі "злодія в законі", за створення та участь у злочинних спільнотах на строк від п'яти до 15 років.

Головне юридичне управління Верховної Ради висловило до законопроєкту зауваження (.docx). Експерти зазначили, що він фактично легітимізує злочинний жаргон у кримінальному законодавстві України. В управлінні вважають, що у чинному Кримінальному кодексі досить приписів, застосування яких забезпечить притягнення до кримінальної відповідальності керівників та учасників злочинних угруповань.

Із критикою лексики у статтях законопроєкту під час його обговорення в парламенті виступили і деякі народні депутати, наприклад, парламентарій від "Європейської солідарності" Володимир В'ятрович. Він сказав, що не можна замінювати юридичну термінологію "якоюсь бандитською фенею".

Народна депутатка від "Голосу" Олександра Устінова назвала законопроєкт "супернебезпечним".

"Цим законопроєктом ви не те що розширюєте повноваження Національної поліції, ви даєте їй зараз можливість без доказів провини притягувати до кримінальної відповідальності. У першому варіанті цього законопроєкту було тільки словосполучення "злодії в законі", до другого читання з'явилися правки, під які підпадає будь-який громадянин України", – вважає вона.

Голова Національної поліції Ігор Клименко, який був на засіданні, закликав ухвалити законопроєкт.

"Законодавство багатьох країн уже вивело "злодіїв у законі" за межі легального існування. У нас вони поки можуть знайти притулок. Поняття "сходка", "злочинний вплив" будуть поза законом. Зараз максимум, що може зробити правоохоронна система зі "злодіями в законі", – це видворити за межі держави. Вони в'їжджають десятками в нашу країну, тому що наше законодавство дуже лояльне", – сказав Клименко.

Під час обговорення законопроєкту в залі було керівництво МВС і Нацполіції. Голова Нацполіції Ігор Клименко (другий ліворуч), міністр внутрішніх справ Арсен Аваков (у центрі) та заступник глави МВС Антон Геращенко (праворуч). Скріншот: RadaTVchannel / YouTube

У пояснювальній записці до законопроєкту (.docx) його автори апелюють до досвіду Грузії, де 2015 року ухвалили спеціальні закони про "злодіїв у законі".

"Це надало змогу притягнути до відповідальності близько 50 "злодіїв у законі", а також сприяло вигнанню із Грузії інших кримінальних еліт", – ідеться в записці, яку готував заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов.

Унаслідок зміни законодавства у Грузії "злодії в законі" почали виїжджати у країни, де не встановлено такої кримінальної відповідальності, і однією з таких держав стала Україна, ідеться в записці.

"Прийняття проєкту закону сприятиме збільшенню ефективності протидії правоохоронних органів у боротьбі з організованою злочинністю. Це сприятиме зменшенню впливу на важливі суспільні та політичні процеси з боку "злодіїв у законі", зниженню соціальної напруги, зростанню довіри населення до правоохоронних органів та держави в цілому, стабілізації суспільно-політичної обстановки", – ідеться у ній.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков говорив, що в Україні діє мінімум 80 "злодіїв у законі".