Рада відклала розгляд спірного законопроєкту про подвійне громадянство

У Раді не стали розглядати законопроєкт, який дозволяє надавати окремим категоріям іноземців громадянство України
Фото: depositphotos.com

Опозиція виступала проти ухвалення проєкту закону, який передбачає звільнення окремих осіб від обов'язку відмовлятися від іноземного громадянства під час набуття громадянства України; у фракції "Слуга народу" також виникли дискусії. Спікер Ради Дмитро Разумков повідомив про виключення законопроєкту з порядку денного.

Верховна Рада відклала розгляд законопроєкту, який дозволяє подвійне громадянство в Україні в окремих випадках, про це 19 травня заявив спікер парламенту Дмитро Разумков, повідомило LB.ua.

У порядку денному законопроєкт №2590 стояв одним із перших. Однак, як повідомляє видання, через дискусію у фракції "Слуга народу" депутати ухвалили рішення зняти його і розглянути в інший день.

Співрозмовник LB.ua у фракції монобільшості пояснив: "У багатьох є великі побоювання щодо того, що закон про подвійне громадянство дасть право на придбання землі сільгосппризначення іноземцями після набуття українського громадянства".

Також депутатів турбує питання врегулювання права обіймати посади в держуправлінні осіб із множинним громадянством.

Зі свого боку, народна депутатка із фракції "Європейська солідарність" Вікторія Сюмар на брифінгу в парламенті повідомила, що всі опозиційні фракції виступили категорично проти ухвалення законопроєкту і вимагають його остаточного зняття з порядку денного.

"Цей законопроєкт порушує ст. 4 Конституції України про те, що в нас діє єдине громадянство. А новели законопроєкту пропонують узаконити подвійне і навіть потрійне громадянство... Але найстрашніше – що на території ОРДЛО видано сотні тисяч російських паспортів громадянам України... Ці люди не здали українських паспортів, і уявіть, що було б, якби закон ухвалили. Це російський сценарій, коли ці люди могли б обиратися, зокрема у Верховну Раду", – сказала депутатка.

Проєкт закону про внесення змін у деякі закони України щодо питань громадянства президент Володимир Зеленський подав у парламент 13 грудня 2019 року. Він передбачає, зокрема, звільнення військовослужбовців-контрактників і переслідуваних на батьківщині росіян від обов'язку відмовлятися від іноземного громадянства під час набуття громадянства України. Окрім того, проєкт закону пропонує розширити коло осіб, які мають підстави для набуття громадянства України за територіальним походженням.

На засіданні погоджувальної ради 18 травня законопроєкт розкритикували представники фракцій "Європейська солідарність" і "Батьківщина".