Рада внесла зміни до держбюджету: в Україні з'явився фонд боротьби з коронавірусом, чиновникам обмежили зарплату на час карантину

Рада з другої спроби внесла зміни до держбюджету на 2020 рік
Фото: rada.gov.ua

За проєкт закону про внесення змін до держбюджету на 2020 рік проголосувало 249 депутатів. Документ передбачає створення фонду боротьби з коронавірусом у розмірі 64,7 млрд грн.

На позачерговому засіданні 13 квітня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №3279-д щодо внесення змін до закону України про державний бюджет України на 2020 рік, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

За відповідний проєкт закону проголосувало 249 депутатів за мінімально необхідних 226.

Законопроєкт зареєструвала група народних депутатів від "Слуги народу", "Європейської солідарності" та "Голосу".

30 березня Рада відхилила поданий урядом законопроєкт про внесення змін до бюджету, сьогодні парламент розглядав доопрацьований профільним комітетом парламенту варіант документа.

Під час презентації законопроєкту прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав його "бюджетом надзвичайної ситуації в Україні".

"В останній версії змін до бюджету завдяки, у тому числі, й народним депутатам удалося повернути фінансування багатьох програм, зокрема це стосується додаткового фінансування регіонів, культури, освіти. Хочу підкреслити, що кожна гривня, виділена на наших військових, залишається в бюджеті", – сказав Шмигаль.

У зміненій версії законопроєкту доходи держбюджету запропонували зменшити на 119,7 млрд грн (із 1096 млрд грн до 975,8 млрд грн), а видатки збільшити на 82,4 млрд (із 1,184 трлн грн до 1,266 трлн грн).

Крім того, законопроєкт передбачає створення фонду боротьби з коронавірусом у розмірі 64,7 млрд грн (у поданому в березні проєкті закону на ці цілі пропонували виділити 97,1 млрд грн) і обмеження максимального розміру зарплати чиновників, депутатів, суддів, прокурорів та співробітників НБУ в період дії карантину.

Згідно із законопроєктом, із квітня 2020 року і до кінця карантину їхня заробітна плата не має перевищувати 10 розмірів мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня 2020 року, тобто 47 230 грн.

Згідно з оцінками уряду, цього року ймовірне падіння ВВП на 3,9% проти зростання на 3,7%, яке прогнозували до початку кризи. Прогноз інфляції погіршено з 5,8% до 8,7%, безробіття – з 8,1% до 9,4%. Середньорічний курс гривні до долара прогнозують на рівні 29,5 грн/$ (Мінфін обчислював проєкт держбюджету на 2020 рік за курсом 27 грн/$).