Рада ввела єдиний рахунок для сплати податків та єдиного соціального внеску

Рада ухвалила два закони про єдиний рахунок для сплати податків і ЄСВ
Фото: rada.gov.ua

Ухвалені Верховною Радою закони передбачають введення із 2021 року системи сплати податків, зборів та єдиного соціального внеску на єдиний рахунок.

Верховна Рада 4 жовтня ухвалила у другому читанні й у цілому законопроєкт №1049 "Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Як зазначено в пояснювальній записці, закон передбачає введення із 2021 року системи сплати податків, зборів та єдиного соціального внеску через електронний кабінет платника податків на єдиний рахунок. Положення закону не стосуються ПДВ та акцизного податку з реалізації палива й етилового спирту.

Рахунок буде відкрито за згодою платника податків.

Автори документа впевнені, що це дасть змогу спростити сплату податкових платежів, зменшити кількість помилково або надміру виплачених коштів та підвищити рівень прозорості й довіри платників податків до державних органів.

Також парламент ухвалив пов'язаний із попереднім законом законопроєкт №1051 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Під час обговорення документів у парламенті нардеп від "Слуги народу", голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив, що Податкова служба і Держказначейство поки не готові до впровадження єдиного рахунку, тому їм дають відтермінування до 2021 року для підготовки необхідних систем.

У першому читанні обидва законопроєкти було ухвалено 13 вересня.