Радник Зеленського Федоров заявив, що на наступних президентських виборах українці матимуть змогу голосувати онлайн

Федоров назвав онлайн-голосування "складним технічним завданням"
Фото: pixabay.com

За словами радника президента України Володимира Зеленського Михайла Федорова, українці "точно" матимуть можливість голосувати онлайн на наступних виборах президента, можливо, і на місцевих виборах.

Наступні президентські вибори в Україні відбудуться з використанням онлайн-голосування. Про це радник президента України Володимира Зеленського Михайло Федоров заявив у інтерв'ю LIGA.net, яке було опубліковано 5 серпня.

Він розповів, що в межах проєкту The Vote ("голосування") із часом хочуть упровадити технологію Smart ID, коли електронний підпис зберігають на смартфоні.

"Частину ключа зберігають у хмарі, частину – на смартфоні в додатку. Тут уже не залежиш від оператора. А Bank ID не підходить для більшості послуг", – зазначив радник.

За його словами, проголосувати онлайн "точно [можна буде] на наступних президентських виборах".

"Але я робитиму все, щоб пілотно, можливо, повноцінно відбулися й місцеві вибори. Це складне технічне завдання, у якому головним є забезпечення конфіденційності, цілісності та анонімності голосування", – заявив Федоров.

Він сказав, що для цього необхідно "підготуватися інфраструктурно, в аспекті кібербезпеки, а також ментально".

"До президентських [виборів] точно маємо встигнути", – підкреслив Федоров.

20 травня Зеленський офіційно обійняв посаду президента України. Під час своєї передвиборчої кампанії він озвучив ідею "перенести державу у смартфон".

Наступні президентські вибори в Україні мають відбутися у 2024 році, місцеві вибори – у 2020-му.