Радник Зеленського запропонував відкласти запуск нового ринку електроенергії – одне із зобов'язань України перед ЄС

Андрій Герус: За цей рік треба вирішити проблеми
Фото: Andriy Gerus / Facebook

Запуск нового ринку електричної енергії в Україні потрібно відкласти щонайменше на рік, заявив голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус, якого кандидат у президенти Володимир Зеленський, що здобув більшість голосів у другому турі виборів, відрекомендував як члена своєї команди з енергетики.

Експерт із команди кандидата у президенти Володимира Зеленського з питань енергетики, житлово-комунальних послуг та антимонопольного регулювання Андрій Герус заявив, що запуск нового ринку електричної енергії потрібно перенести на один рік через нерозв′язані проблеми. Про це він сказав 23 квітня на засіданні ради оптового ринку електроенергії, повідомляє кореспондент видання ExPro.

"Треба переносити хоча б на один рік. За цей рік треба вирішити проблеми, – сказав Герус. – Запускати ринок з усіма проблемами досить ризиковано".

На думку експерта, основні нерозв′язані проблеми в цій сфері – значний обсяг перехресного субсидування і борги на ринку.

Економіст уже закликав відкласти запуск нового ринку електроенергії – у лютому він заявляв, що реформи у сфері енергетики потрібно припинити, оскільки рівень розрахунків населення за житлово-комунальні послуги падає.

Запуск конкурентного ринку електричної енергії є одним із зобов'язань України перед Євросоюзом. Реформа у сфері енергетики – одна з умов для надання Україні другого траншу макрофінансової допомоги від ЄС на суму €500 млн.

Уведення нового ринку заплановано на 1 липня цього року, перехід до нього передбачено законом "Про ринок електричної енергії", який Верховна Рада ухвалила 13 квітня 2017 року. Він передбачає впровадження нової конкурентної моделі ринку та норми Третього енергетичного пакета ЄС, зокрема в питанні розділення компаній за напрямами розподілу і передавання електроенергії.