Радзіховський: Для Путіна неймовірне западло визнати, що Україна – рівний партнер у переговорах

Радзіховський уважає, що Путін може стати в один ряд із Бандерою та Мазепою
Фото: Леонид Радзиховский / Facebook

Єдиний спосіб налагодити відносини з Україною – прямі переговори з Києвом, на що РФ під час правління президента Володимира Путіна ніколи не піде. Таку думку висловив російський політичний оглядач Леонід Радзіховський.

В оточенні президента Росії Володимира Путіна марно продовжують вірити, що про майбутнє України можна домовитися із Заходом. Про це російський публіцист Леонід Радзіховський написав у колонці для видання "Апостроф".

"Договір із Заходом про долю України – абсолютна маячня. Скільки не говори із Заходом, ні про що ти про Україну не домовишся. Єдиний спосіб налагодити стосунки з Україною – прямі російсько-українські переговори, на що РФ ніколи не піде. Принаймні за Путіна. Не піде, по-перше, тому, що Росія, незважаючи ні на що, продовжує стверджувати: "Ми не воюємо, ми тільки спостерігаємо". Це очевидна й безглузда брехня, яка нікуди не веде. По-друге, для Путіна неймовірне западло визнати сам факт того, що Україна – рівний партнер у переговорах і до того ж ворожий партнер", – уважає автор.

На думку Радзіховського, Путін ризикує стати в один ряд з Іваном Мазепою, Симоном Петлюрою, Степаном Бандерою та іншими політиками, що робили все для повного розриву відносин України й Росії.

Водночас, зазначив оглядач, Москва продовжить наполягати, що Україна не є повноцінною державою.

"Вона може бути нашою шісткою чи вашою шісткою. Якщо ви, Захід, її перекупили, то ми з вами, Заходом, можемо про неї розмовляти. Це фундаментальна помилка російської дипломатії, політики, російської ідеології. Якою б Україна не була, але це країна зі своєю волею та своїми бажаннями. Ні Захід, ні Південь, ні Росія, ніхто інший зґвалтувати її не може", – переконаний Радзіховський.

Помилкою є також думка про те, що Захід нібито готовий на угоду з Кремлем щодо України, додав автор.

"Не готовий Захід на угоду, оскільки вважає, що Україна – це держава, хоча й не в захваті від України. І в Заходу немає жодної необхідності про що б то не було домовлятися з Росією. Це черговий російський фейк. Захід цілком влаштовує нинішня ситуація – йому від неї ні тепло, ні холодно. Вам, Росії, погано – ось ви і йдіть на поступки, а ми навіщо?" – сказано в публікації.

Визнання помилковості підходів щодо України миттєво зруйнує ідеологічну конструкцію російської влади, уважає Радзіховський.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

Переговори про врегулювання конфлікту, у яких бере участь Росія, відбуваються в рамках мінського процесу й нормандського формату.