Расмуссен заявив, що НАТО й Україна протидіють спільним викликам

Расмуссен заявив, що питання вступу України до НАТО є суверенним вибором країни, але прагнення до цього вселяє оптимізм
Фото: ЕРА

Діалог і співробітництво між НАТО та Україною є міцними, і візит Північноатлантичної ради 910 липня тільки посилить їх, упевнений екс-генсек НАТО й радник президента України Андерс Фог Расмуссен.

Візит в Україну Північноатлантичної ради є вагомою можливістю послати сигнал столицям НАТО про необхідність продовжувати тиск на Росію й підтримувати Україну. Про це в коментарі "Укрінформу" заявив колишній генеральний секретар НАТО й радник президента України Андерс Фог Расмуссен.

Він зазначив, що безпека України є також безпекою НАТО, і обидва партнери зараз протидіють спільним викликам, зокрема втручанню у виборчий процес і загрозі у сфері кібербезпеки.

"Діалог і співробітництво між НАТО і Україною є міцними, і візит Північноатлантичної ради лише посилить їх", – заявив Расмуссен.

Він також додав, що питання вступу України до НАТО є суверенним вибором країни, але прагнення до цього вселяє оптимізм.

17 липня в Міністерстві закордонних справ України повідомляли, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на чолі представницької делегації Північноатлантичної ради з 29 делегацій країн-членів відвідає Україну 910 липня.

Україна активізувала співпрацю з НАТО 2014 року на тлі анексії Криму Росією та збройного конфлікту на Донбасі. Наприкінці 2014 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від здійснення політики "позаблоковості".

Згідно з новою Воєнною доктриною України, ухваленою 2015 року, поглиблення співробітництва з НАТО та досягнення до 2020 року повної сумісності Збройних сил України з арміями країн – членів НАТО є пріоритетним завданням. Президент України Петро Порошенко повідомляв, що рішення про вступ України в НАТО будуть ухвалювати на референдумі.

8 червня Верховна Рада ухвалила законопроект №6470, яким на законодавчому рівні закріпила намір України вступити в НАТО. 6 липня закон підписав президент України Петро Порошенко.