Разумков не бачить передумов для повернення української делегації в ПАРЄ

Разумков: Позиція української делегації була тоді абсолютно коректною і правильною
Фото: Дмитрий Разумков / Facebook

Українська делегація ухвалила правильне рішення, коли відмовилася від участі у найближчій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, вважає спікер Верховної Ради Дмитро Разумков.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков в інтерв'ю каналу ICTV, що вийшло в ефір 27 жовтня, заявив, що поки не бачить передумов для повернення української делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи.

"Це рішення буде прийматися у стінах парламенту, але я вважаю, що позиція української делегації була на той час абсолютно коректною і правильною. Станом на сьогодні я не бачу передумов для зміни того рішення, яке було", – сказав він, відповідаючи на запитання про те, чи варто Україні повернутися в ПАРЄ.

Разумков зазначив, що повернення Росії в ПАРЄ, через яке українська делегація відмовилася брати участь у засіданнях асамблеї, є небезпечним прецедентом.

"Повернуто російську делегацію фактично без виконання жодної із семи резолюцій, які були застосовані до неї. Якщо і в подальшому будуть такі прецеденти, це призведе до серйозного дисбалансу в Раді Європи та Європейській спільноті", – додав він.

У ніч на 25 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, яка дала змогу делегації Росії повернутися в асамблею. 26 червня ПАРЄ 116 голосами (проти – 62, утрималося 15) ухвалила резолюцію про підтвердження повноважень делегації РФ без обмежень. Українські депутати заявили, що на знак протесту залишають сесію асамблеї.

Представники делегацій України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії зачитали заяву про спільні дії у зв'язку з кризою в ПАРЄ, спричиненою зняттям санкцій із Росії, пізніше до цієї декларації приєдналася делегація Швеції.

1 липня комітет Верховної Ради у закордонних справах рекомендував українському парламенту припинити участь постійної делегації у роботі ПАРЄ до отримання висновків Венеціанської комісії щодо повноважень делегатів від Держдуми РФ, обраних за участю жителів окупованого Криму.

23 вересня українська делегація в ПАРЄ ухвалила заяву про відмову від участі у найближчій сесії. У вересні Верховна Рада сформувала новий склад української делегації в ПАРЄ, однак вона заявила про відмову брати участь в осінній сесії на знак протесту.

30 вересня у Страсбурзі відкрили сесію ПАРЄ. На ній неформально були присутні деякі члени української делегації.

Член делегації, нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко розповів, що делегації Латвії, Литви, Грузії, Естонії і Польщі спільно з Україною ухвалили рішення бойкотувати відкриття осінньої сесії ПАРЄ і заходи з відзначення 70-річчя Ради Європи.

Голова комітету парламенту з міжнародних відносин депутат із фракції "Слуга народу" Богдан Яременко заявляв, що нова українська делегація в ПАРЄ ухвалить рішення щодо своєї участі у роботі асамблеї наприкінці 2019 року або на початку 2020 року.