Реакція Клімкіна на відмову ЄС вводити санкції проти РФ – емоційна. Не потрібно створювати зайвих проблем майбутньому президентові – дипломат Білоколос

Білоколос: Рішення про введення санкцій – суверенне право Євросоюзу
Фото: Олег Белоколос / Facebook

Глава МЗС України Павло Клімкін та інші особи, відповідальні за зовнішню політику країни, до інавгурації новообраного президента Володимира Зеленського не повинні більше робити різких заяв. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив український дипломат Олег Білоколос.

Глава МЗС України Павло Клімкін досить емоційно відреагував на відмову Європейського союзу посилити санкції проти РФ за роздавання російських паспортів громадянам України. Це може створити зайві проблеми для новообраного президента Володимира Зеленського. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив український дипломат, колишній керівник відділу РФ і територіального департаменту Міністерства закордонних справ України, експерт із питань зовнішньої політики й політики безпеки аналітичного центру "Майдан закордонних справ" Олег Білоколос.

"Коли кажуть, що санкції не прив'язані до Мінських угод, потрібно розуміти – це не зовсім так. Ще влітку 2015 року в заяві за результатами засідання "Великої сімки" йшлося про прив'язку "Мінська" до санкцій проти РФ. Однак рішення про введення санкцій – це суверенне право Євросоюзу. Тому реакція Клімкіна на відмову ЄС вводити обмеження проти РФ за паспорти жителям ОРДЛО дещо емоційна. Не знаю, чи її було погоджено з президентом. Але виглядає це дивно. Можливо, у МЗС України не знали про такий розвиток подій. Тоді це мінус їм. А якщо знали і не підготували відповідної реакції, то це теж недобре", – зазначив дипломат.

Він підкреслив, що відповідальна за зовнішню політику України команда, яка йде, має допомагати новій, а не створювати їй труднощів.

"На мій погляд, ті, хто ще відповідають за зовнішню політику, до інавгурації новообраного президента мають утриматися від будь-яких різких заяв. Не потрібно створювати зайвих проблем майбутньому президенту. Це загальноприйнята демократична культура – допомогти порадою, а не надавати ситуації такого емоційного забарвлення. Це ж важливе і чутливе для України питання. Тому старій команді, яка незабаром, напевно, зміниться, не варто давати різких коментарів", – заявив Білоколос.

24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ, що спрощує набуття російського громадянства жителями окупованих бойовиками територій Донбасу.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав жителів ОРДЛО утриматися від набуття російського громадянства. У МЗС України вважають указ "юридично нікчемним" і таким, що не змінює належності жителів окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства.

Президент України Петро Порошенко заявив, що указ про видавання паспортів свідчить про намір РФ позбутися Мінських угод. Він закликав міжнародних партнерів України "не допустити найгіршого сценарію" і жорстко засудити дії російської влади, а також посилити санкції.

У команді обраного президентом України Володимира Зеленського заявили, що рішенням видавати паспорти жителям тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей за спрощеною процедурою Росія визнала свою відповідальність як країни-окупанта.

США і ЄС засудили рішення Путіна.

13 травня міністри закордонних справ країн – членів ЄС повідомили, що Євросоюз не планує вводити санкції проти Росії через рішення про видавання паспортів.

Під час спілкування із журналістами Клімкін зазначив, що персональних санкцій буде недостатньо для реагування на спрощення процедури набуття російського громадянства жителями окупованого Донбасу. "Це буде те, що в нас називають "зрада". Якщо ще 10, 20, 50 осіб поставимо під санкції – це не відповідь", – сказав міністр.