Реформа поліції в Україні остаточно провалилася – Деканоїдзе

Поліцейська реформа стартувала в Україні в 2015 році
Фото: mvs.gov.ua

Ексголова Нацполіції України Хатія Деканоїдзе вважає, що причина провалу реформи поліції – або нерозуміння, або відсутність жорсткої політичної волі в усіх органів влади.

В Україні провалилася реформа поліції, заявила колишня голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе в інтерв'ю "Радіо Свобода", опублікованому 29 травня.

"Давайте скажемо відверто: реформа поліції не те що не дійшла до кінця, але й остаточно, мабуть, провалилася... Я дивлюся на ці всі події і думаю, що це все – просто совкова система: 93 відсотки тих, які були після переатестації звільнені, вони всі через суди поновилися. До того ж кримінальний блок лишається слабким у сфері реформування. Причина? Я не знаю. Або нерозуміння, або відсутність жорсткої політичної волі, щоб остаточно довести реформу до кінця", – сказала вона.

Журналістка запитала ексголову Нацполіції, чи це відсутність чиєїсь політичної волі призвела до такої ситуації.

"Мабуть, усіх. Тому що політична кон'юнктура і політична еліта в себе включають і президента, і Верховну Раду, і міністра МВС. Усіх. Чесно кажучи, я думала, що щось зміниться після виборів", – заявила Деканоїдзе.

В Україні 2015 року стартувала поліцейська реформа. 2 липня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон "Про Національну поліцію". 7 листопада того-таки року він набув чинності: в Україні було офіційно створено Національну поліцію і ліквідовано міліцію. Після старту реформи відбулася атестація співробітників. За її підсумками, повідомив нинішній голова Нацполіції Ігор Клименко, в поліції поміняли 40% персоналу.

Деканоїдзе очолювала Національну поліцію України з листопада 2015 року до листопада 2016-го. Вона говорила, що із задоволенням ще раз стала б частиною українських реформ. До приїзду в Україну Деканоїдзе керувала поліцейською академією в Грузії (20072012), а потім – міністерством освіти і науки Грузії (2012).