Регламентний комітет назвав невмотивованими та безпідставними подання про затримання та арешт нардепа Березкіна

Березкін обвинувачення на свою адресу заперечує
Фото: glavnoe.ua

Комітет Верховної Ради з питань регламенту та організації роботи підтримав тільки одне подання генерального прокурора України Юрія Луценка – про зняття депутатської недоторканності з народного депутата від групи "Воля народу" Станіслава Березкіна.

Комітет Верховної Ради з питань регламенту та організації роботи визнав законними подання генерального прокурора Юрія Луценка на зняття депутатської недоторканності, затримання та арешт нардепа від групи "Воля народу" Станіслава Березкіна. Водночас комітет підтримав лише перше подання – про зняття недоторканності. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Глава комітету Павло Пинзеник заявив, що члени комітету вважають невмотивованими та безпідставними подання генпрокурора на затримання та арешт Березкіна.

Комітет зазначив, що у поданні відсутні достатні докази, що підтверджують вчинення Березкіним особливо тяжких корупційних злочинів.

Пинзеник підкреслив, що у комітету є низка зауважень, які буде викладено в письмових висновках.

За даними слідства, Березкін разом із родичами та бізнес-партнерами наприкінці 2013 року заволодів $20 млн державного банку під приводом отримання кредиту. Кошти було одержано шляхом зловживання службовим становищем і підроблення документів, зазначили в САП.

Березкін обвинувачення на свою адресу заперечує. За його словами, кредит було забезпечено двома новими елеваторами, вартість яких становить приблизно $22 млн.

Водночас сторона обвинувачення наполягає, що кредит не було повернуто вчасно, а отже, йдеться про збитки державного банку.

За рішення комітету проголосували всі члени комітету, крім одного.

Тепер питання про затримання та арешт Березкіна мають розглянути в сесійній залі парламенту.

7 листопада Луценко вніс до Верховної Ради подання на зняття з Березкіна депутатської недоторканності, його затримання та арешт. Подання ініційовано керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким.

У цій справі затримали 10 осіб, зокрема сина політика Максима Березкіна і заступника голови правління "Ощадбанку" Ірину Земцову.

Сам нардеп назвав обвинувачення на його адресу "надуманою історією".

Суд дозволив взяти під варту з можливістю внести заставу всіх 10 підозрюваних у справі про розкрадання. 25–26 жовтня сім фігурантів справи внесли застави і вийшли із СІЗО.

6 листопада агентство "Українські новини" повідомило з посиланням на джерело, що дочка Станіслава Березкіна Вікторія, яка також фігурує у справі, втекла в Монако.