Регламентний комітет Ради може усунути Мураєва від засідань в парламенті – нардеп Арешонков

Мураєв заявив, що Сенцов для частини населення є терористом
Фото: Евгений Мураев / Facebook

Позафракційного нардепа Євгенія Мураєва можуть відсторонити від п'яти засідань в парламенті за некоректне висловлювання на адресу політв'язня Олега Сенцова, заявив заступник голови комітету Верховної Ради з питань регламенту Володимир Арешонков.

Комітет Верховної Ради з питань регламенту та організації роботи парламенту може усунути позафракційного нардепа Євгенія Мураєва від пленарних засідань у зв'язку з некоректними висловлюваннями на адресу політв'язня Олега Сенцова, якого утримують у колонії в Росії, заявив у коментарі LB.ua заступник голови комітету, нардеп від Блоку Петра Порошенка Володимир Арешонков.

"Зазначу, що регламентний комітет парламенту може розглянути питання про зняття недоторканності або притягнення до кримінальної відповідальності нардепа, якщо є відповідні подання від генпрокурора. Так прописано в регламенті. Ми також можемо розглядати питання порушення дисципліни депутатами. Тому, якщо буде в комітеті заява від спікера, можливо, від віце-спікера Оксани Сироїд, як вона вже анонсувала, від групи народних депутатів щодо заяв Мураєва і порушення ним депутатської етики, то ми обов'язково розглянемо це питання", – заявив Арешонков.

За його словами, комітет може усунути Мураєва максимум від п'яти засідань в парламенті.

"На жаль, наш регламент не передбачає [іншого] покарання за аморальну поведінку або висловлювання депутатів", – додав Арешонков.

7 червня Мураєв в ефірі телеканала "112 Україна" повторив версію російського слідства про те, що український кінорежисер Олег Сенцов, який голодує, є терористом. "Сенцова можна по-різному сприймати. Із огляду на те, що людина готувала підпали і вибухи, для частини населення він є терористом. Для націоналістичної частини він, напевно, є героєм. Час розставить усе на свої місця, хто має рацію, а хто – ні", – сказав депутат.

8 червня голова комітету Верховної Ради України з питань нацбезпеки і оборони Сергій Пашинський попросив голову Служби безпеки України Василя Грицака відкрити кримінальне провадження за статтею "державна зрада".

Сенцова було засуджено у РФ до 20 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року. Російський суд визнав його винним у створенні в Криму терористичної спільноти і керівництві нею, спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів, двох терористичних актах та підготовці ще одного теракту. Сенцов своєї провини не визнав.

14 травня 2018 року режисер оголосив безстрокове голодування в колонії міста Лабитнангі. Він висунув вимогу звільнити 64 українських політв'язнів, але себе до списку не заніс.