Регламентний комітет Ради звернеться до НАЗК через погрози на адресу нардепів від "Голосу"

Засідання комітету відбулося 11 грудня
Фото: reglament.rada.gov.ua

Нацагентство з питань запобігання корупції має розглянути інцидент, який стався 27 листопада з ексрадником глави МОЗ Олександром Чумаком і нардепками від фракції "Голос" Ольгою Стефанишиною та Олександрою Устіновою. Останні заявили, що Чумак їм погрожував.

Регламентний комітет Верховної Ради вирішив звернутися до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) через погрози в бік народних депутаток від фракції "Голос" Ольги Стефанишиної та Олександри Устінової. Відповідне рішення комітет ухвалив 11 грудня, повідомляє пресслужба "Голосу".

Ідеться про засідання парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування 27 листопада, коли під час розгляду законопроєкту №2089 про зниження цін на ліки в Україні колишній радник міністерки охорони здоров'я України Зоряни Скалецької Олександр Чумак заявив: "Начінайтє, бо я їм зараз бошкі отоб'ю. Брехунам". Цей епізод потрапив на відео, але кому конкретно погрожував Чумак, незрозуміло. Стефанишина й Устинова вважають, що слова Чумака були адресовані їм.

"Такі випадки тиску і погроз не повинні повторитися. Бо вчора це сталося з нами, а завтра може трапитися з будь-яким іншим народним депутатом. Ані фармбізнес, ані будь-який інший бізнес не повинен тиснути на народних депутатів і просувати на засіданнях парламентських комітетів свої інтереси. І такі факти тиску та конфлікту інтересів повинні розглядати правоохоронні органи. Чекатимемо тепер на реакцію НАЗК", – сказала Стефанишина.

Після інциденту депутатки звернулися до Генпрокуратури із заявою про погрози з боку Чумака.

Програма "Схеми" (спільний проєкт "Радіо Свобода" і "UA:Перший") зазначає, що Чумак – колишній заступник директора фармацевтичної компанії "Інтерхім" і колишній директор торгового дому "Інтерхім".