Рівень довіри до Зеленського становить 65% – соцопитування

Вибори до парламенту відбудуться 21 липня
Фото: ЕРА

Згідно з даними опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг", найбільшу підтримку серед українців мають президент Володимир Зеленський і лідер партії "Голос", музикант Святослав Вакарчук. Пропрезидентську партію "Слуга народу" на дострокових парламентських виборах готові підтримати 47% респондентів, які визначилися з вибором.

Згідно з результатами опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" із 6-го до 10 липня, 35% респондентів вважають, що справи в Україні йдуть у правильному напрямку, 39% опитаних – у неправильному і 26% ще не визначилися.

На заході країни українці вище оцінюють напрямок розвитку країни, на сході його оцінюють гірше. Оптимізм у цьому питанні демонструють молодь і виборці партії "Слуга народу".

Пропрезидентську партію на виборах готові підтримати 47% із тих, хто піде на вибори й уже визначився зі своїми симпатіями. На другому місці в рейтингу партій "Опозиційна платформа – За життя" (11,6%), далі – "Європейська солідарність" (8,2%), партія "Голос" (6,6%) і "Батьківщина" (6,4%). Інші політичні сили п'ятивідсоткового прохідного бар'єра не долають.

Рівень довіри до президента України Володимира Зеленського, за даними опитування, становить 65%. Не довіряє йому 27% опитаних.

Серед лідерів політичних сил найбільший рівень довіри мають лідер "Голосу", музикант Святослав Вакарчук (25%), голова партії "Слуга народу" Дмитро Разумков (24%), лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко (23%), "Батьківщини" – Юлія Тимошенко (22%), голова "Опозиційна платформа – За життя" Юрій Бойко (22%), прем'єр-міністр України і лідер партії "Українська стратегія" Володимир Гройсман (20%) і голова політсили "Сила і честь" Ігор Смешко (20%).

Найменше респонденти довіряють експрезиденту й лідеру "Європейської солідарності" Петрові Порошенку (14%) та голові політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Вікторові Медведчуку (12%).

Найвищий рівень довіри на Західній Україні в Зеленського і Вакарчука, у Центральній Україні – у Зеленського, Гриценка, Тимошенко, Смешка і Гройсмана, в Південній – у Зеленського й Бойка, на сході – у Зеленського, Бойка, Азарова й Медведчука.

Дослідження проводили серед 2 тис. громадян України віком від 18 років у вигляді особистого формалізованого інтерв'ю. Помилка репрезентативності дослідження становить не більше ніж 2,2%.

21 травня президент України Володимир Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових парламентських виборів на 21 липня. 23 травня указ Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових парламентських виборів набув чинності. Із 24 травня в Україні розпочався виборчий процес.

Вибори відбудуться за чинним виборчим законодавством, що передбачає змішану систему (половину депутатів обирають за пропорційною системою, другу половину  за мажоритарною), закриті партійні списки і п'ятивідсотковий прохідний бар'єр.

Українці оберуть 225 депутатів за списками і 199 у мажоритарних округах (26 округів розташовані на окупованій Росією території, там виборів не проводять).

ЦВК зареєструвала списки 22 партій (усього 2760 кандидатів) і 3110 кандидатів у мажоритарних округах.