Резніков вважає, що зустріч "Нормандської четвірки" може відбутися в серпні

Резніков: Я переконаний, що протягом серпня така зустріч можлива. За умови, що ми дійсно рухаємося назустріч
Скріншот: Телеканал ICTV / YouTube

Віцепрем'єр України Олексій Резніков вважає, що зустріч "Нормандської четвірки" відбудеться за умови, що Україна і РФ "дійсно рухаються назустріч".

Віцепрем'єр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков вважає, що наступний саміт лідерів "Нормандської четвірки" може відбутися у серпні 2020 року. Про це він заявив увечері 6 липня в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

"Зустріч лідерів чотирьох країн нормандського формату, по великому рахунку, має відбутися після того, як буде зрозуміло, що виконаний Париж [домовленості, досягнуті на Паризькому саміті у грудні 2019 року]... Я переконаний, що протягом серпня така зустріч можлива. За умови, що ми дійсно рухаємося назустріч. Я абсолютно не ідеалізую наших опонентів у цьому переговорному процесі й абсолютно чітко розумію, коли вони затягують час, а коли вони насправді намагаються чогось добитися", – сказав Резніков.

Війна на Донбасі триває із квітня 2014 року. Бойові дії відбуваються між українськими Об'єднаними силами з одного боку та Росією і проросійськими бойовиками – з іншого.

Переговори про врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи (Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

9 грудня 2019 року в Парижі відбувся перший протягом трьох років саміт лідерів "Нормандської четвірки". У підсумковому комюніке зазначено, що сторони домовилися про припинення вогню, відкриття нових пунктів пропуску, обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року, розведення сил та засобів на трьох нових ділянках на Донбасі, продовження на рік дії закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і розширення мандата спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Домовленості було виконано частково. Планували, що наступний саміт відбудеться в березні-квітні 2020 року, однак цього не сталося.

3 липня 2020 року в Берліні зустрілися політичні радники країн нормандського формату. Переговори тривали 11 годин. Заступник глави адміністрації президента Росії Дмитро Козак вимагав від України "розробити та погодити з Донбасом" десятки законів, а також поскаржився, що на зустрічі не вдалося домовитися про так званий особливий статус регіону. В Офісі президента України за підсумками зустрічі заявили, що Росія "взяла паузу для підготовки відповіді на консолідовану позицію України, Франції та Німеччини".