РНБО України вирішила посилити військово-морську присутність в Азовському морі

РНБО доручила створити в Азовському морі корабельно-катерне угруповання Військово-морських сил Збройних сил України
Фото: president.gov.ua

Рада національної безпеки та оборони України доручила Кабміну ухвалити Морську доктрину та удосконалити нормативно-правову базу захисту національних інтересів в акваторії Азовського і Чорного морів.

Рада національної безпеки й оборони України затвердила комплекс заходів, спрямованих на захист національних інтересів України у південних регіонах, акваторіях Азовського і Чорного морів. Про це 6 вересня повідомила прес-служба відомства.

"Ідеться про посилення військово-морської присутності в Азовському морі, створення там корабельно-катерного угруповання ВМС ЗСУ, розбудову відповідної інфраструктури, забезпечення підрозділів берегової оборони новітньою високоточною ракетною зброєю тощо", – пояснили в прес-службі.

У відомстві додали, що РНБО доручила Кабінету Міністрів невідкладно ухвалити Морську доктрину України та удосконалити нормативно-правову базу захисту національних інтересів в акваторіях Азовського і Чорного морів.

У квітні російські прикордонники почали зупиняти судна в Азовському морі. Упродовж чотирьох місяців РФ затримала понад 150 іноземних суден, які прямували в українські порти, повідомив 21 серпня прес-секретар Держприкордонслужби України Олег Слободян.

У Держприкордонслужбі зазначили, що Росія має право оглядати судна в межах договору між Україною і РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки.

10 липня в українському парламенті зареєстрували проект постанови №8583 "Про звернення Верховної Ради України до президента, міністра оборони щодо договору між Україною і РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки". Автори постанови запропонували главі держави подати у Верховну Раду проект закону про денонсацію договору між Україною і РФ щодо співробітництва у використанні Азовського моря і Керченської протоки.

27 серпня заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль заявила, що денонсація угоди з Росією щодо Азовського моря дасть можливість Кремлю заявити про територіальну суперечку.

31 серпня міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявляв, що через дії РФ в Азовському морі вантажопотік морського порту Маріуполя знизився більше ніж на 10%, а Бердянська – більше ніж на 20%.

Договір 2003 року передбачає, що Азовське море є внутрішніми водами України і РФ, розмежовується лінією державного кордону відповідно до угоди між сторонами. Згідно з документом, торгові судна і військові кораблі, а також інші державні судна під прапором РФ чи України, які експлуатують в некомерційних цілях, користуються в Азовському морі і Керченській протоці свободою судноплавства. Угоду про розмежування моря лінією держкордону так і не було підписано.