Родичі моряків попросили ЄС вплинути на надання медичної допомоги військовополоненим

Денісова (на фото): На зустрічі з Кунєвою родичі звернули увагу на важкий стан поранених моряків
Фото: Людмила Денісова / Facebook

Родичі українських моряків попросили країни Євросоюзу втрутитися у ситуацію і вплинути на повернення військовополонених додому, заявила український омбудсмен Людмила Денісова.

Родичі українських військовополонених моряків на зустрічі з головою делегації Євросоюзу в Раді Європи Мегленою Кунєвою у французькому Страсбурзі попросили країни ЄС допомогти в наданні медичної допомоги морякам, які перебувають у московських СІЗО. Про це у Facebook повідомила український омбудсмен Людмила Денісова.

За її словами, на зустрічі з Кунєвою родичі звернули увагу на важкий стан поранених моряків.

"Родичі попросили країни ЄС негайно втрутитись у ситуацію та вплинути на повернення хлопців додому. Або передати їх до третьої (нейтральної) країни для надання кваліфікованої медичної допомоги", – написала Денісова.

Кунєва підтримала прагнення звільнити українських моряків і запевнила, що країни ЄС підтримують територіальну цілісність України, вимагають безумовного звільнення військовополонених і надання негайної кваліфікованої допомоги пораненим морякам, додала омбудсмен.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли в Москву. Трьох поранених українців помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово".

Усім морякам висунули обвинувачення у незаконному перетині кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими і вимагає відпустити їх.

4 грудня Європейський суд із прав людини зобов'язав Росію забезпечити лікування захоплених українських моряків і повідомити про умови їх утримання. 11 грудня мін'юст РФ повідомив ЄСПЛ, що в моряків немає скарг, підкресливши, що ситуація на постійному контролі російського уповноваженого з прав людини.

15–16 січня Лефортовський суд Москви продовжив 21 моряку термін тримання під вартою до 24 квітня, Артеменку, Ейдеру і Сороці – до 26 квітня. 18 січня адвокати оскаржили ці рішення.

22 січня уповноважений із прав людини в Москві Тетяна Потяєва повідомила, що двоє із трьох поранених під час захоплення кораблів ВМС України в Керченській протоці українських моряків Андрій Артеменко й Андрій Ейдер одужали і їх можуть доправити в СІЗО "Лефортово".