Росія відповідатиме за свої зазіхання на Меджліс кримськотатарського народу – Клімкін

Клімкін: Росія коїть злочин, за який обов'язково доведеться відповісти
Фото: EPA

Зазіхаючи на Меджліс, Росія порушує рішення Міжнародного суду ООН, заявив глава Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін.

Росія відповідатиме за свої зазіхання на Меджліс кримськотатарського народу в окупованому Криму. Про це 30 жовтня у Twitter написав міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

За словами глави МЗС України, Росія порушує рішення Міжнародного суду ООН.

"Нагадую кримським посіпакам російських окупантів, що, зазіхаючи на Меджліс, ви не просто топчете мораль та дієте проти совісті, чим уже нікого не дивуєте. Ви порушуєте рішення Міжнародного суду ООН. Тобто коїте злочин, за який обов'язково доведеться відповісти", – пише міністр.

Росія анексувала Крим і Севастополь після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Духовне управління мусульман Криму після анексії півострова припинило координувати свої дії з Меджлісом.

26 квітня 2016 року "Верховний суд" окупованого Криму ухвалив рішення заборонити діяльність Меджлісу кримських татар. 29 вересня Верховний суд Росії визнав законним це рішення.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН погодився ввести заходи за позовом України проти Росії для захисту національних меншин  в окупованому Криму. Суд зобов'язав РФ утриматися від обмежень кримських татар на представництво своїх інтересів (мова йде, зокрема, про необхідність забезпечити діяльність Меджлісу), а також відновити освітній процес українською мовою.

У липні 2018 року Міжнародний суд ООН надіслав Росії вимогу відновити роботу Меджлісу.

27 жовтня 2018 року в анексованому Криму відбулося засідання Курултаю, делегати якого попросили передати Духовному управлінню мусульман Криму майно забороненого Росією Меджлісу.

"Глава" російської адміністрації півострова Сергій Аксьонов заявив 29 жовтня, що окупаційна влада Криму розгляне цю ініціативу.