Росія повністю погасила борг перед Радою Європи – Ягланд

Ягланд стверджує, що Рада Європи не є відповідальною за анексію Криму і війну на Донбасі
Фото: ЕРА

За словами генсека Ради Європи Турбйорна Ягланда, виплата боргу за 20172018 роки не була основною причиною повернення РФ до роботи у структурах організації.

Росія сплатила повну суму членського внеску до Ради Європи. Про це в інтерв'ю швейцарській телерадіокомпанії SRF, яке вийшло 4 вересня, повідомив генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд.

Він підкреслив, що виплата боргу за 2017–2018 роки не була основною причиною повернення РФ до роботи у структурах організації як повноправного члена. За словами генсека, рада "хотіла знову мати можливість відстоювати інтереси російських громадян у Росії".

Тимчасове усунення делегації РФ від роботи в Парламентській асамблеї Ради Європи Ягланд вважає "дурницею". Росія мала підкорятися рішенням Європейського суду із прав людини, але не мала права голосу, коли ПАРЄ обирала його суддів, сказав генеральний секретар, зазначивши, що така схема не працює.

Говорячи про причини виходу РФ із ПАРЄ, Ягланд заявив, що Рада Європи не є відповідальною за конфлікт у Криму і на сході України. На його думку, за цим мають стежити ОБСЄ і Рада Безпеки ООН, а місія Ради Європи полягає в захисті прав людини в усіх 47 країнах-членах.

Росію позбавили права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року – відразу після анексії Криму та початку військових дій на Донбасі. На знак протесту у 2017 році Росія зупинила сплату внесків до бюджету Ради Європи (приблизно €33 млн на рік), що призвело до фінансової кризи в організації. У Росії заявили, що РФ виплатить заборговані внески, якщо ПАРЄ "усуне загрозу дискримінації національних делегацій".

За 2017-й, 2018-й і 2019 роки сума боргу РФ перед Радою Європи сягнула приблизно €85 млн.

25 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, яка дала змогу Росії повернутися до асамблеї. 26 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію про підтвердження повноважень делегації РФ без обмежень.

Українські депутати заявили, що на знак протесту залишають сесію асамблеї. 25 червня Міністерство закордонних справ України відкликало постпреда при Раді Європи Дмитра Кулебу для консультацій.

2 липня стало відомо, що Росія сплатила внесок до бюджету Ради Європи за 2019 рік – €33 млн.

29 серпня російський уряд розпорядився виділити із федерального бюджету €54,7 млн для погашення решти боргу перед Радою Європи за 2017–2018 роки.