Розенблат назвав "маячнею і брехнею" претензії до нього НАБУ

Розенблат: Я хотів би звернутися до президента України як гаранта Конституції: зверніть увагу, що відбувається у правоохоронній системі
Фото: Boryslav Rozenblat / Facebook

Позафракційний нардеп Борислав Розенблат закликав Генеральну прокуратуру України дати правову оцінку діям Національного антикорупційного бюро.

Позафракційний депутат Верховної Ради Борислав Розенблат заявив, що інформація про те, що він намагався вивезти до Німеччини 19 жовтня діаманти, а також документи щодо "бурштинової справи", є "маячнею і брехнею" з боку Антикорупційного бюро України. Про це він сказав із трибуни Верховної Ради 19 жовтня, передає кореспондент "ГОРДОН".

За словами Розенблата, перед спробою вильоту до Німеччини 19 жовтня він добровільно повідомив у НАБУ, що його не буде в країні три доби.

"Я хотів би звернутися до президента України як гаранта Конституції і гаранта виконання конституційних прав людини: зверніть увагу, що насправді відбувається сьогодні у правоохоронній системі України", – сказав нардеп.

Він також закликав генерального прокурора України Юрія Луценка дати юридичну оцінку діям НАБУ 19 жовтня в аеропорту Київ. Окрім того, Розенблат попросив спікера ВР Андрія Парубія звернути увагу на те, "як поводяться з народними депутатами".

19 червня детективи НАБУ за підозрою в отриманні хабара в розмірі $200 тис. затримали охоронця Розенблата. За інформацією відомства, хабар передавали нардепу за розв'язання питання про ліцензування видобування бурштину.

11 липня Верховна Рада зняла недоторканність із Розенблата, але не дала згоди на його затримання й арешт. 21 липня за рішенням суду на нардепа наділи електронний браслет, йому заборонили покидати межі України. Окрім того, у липні Розенблат уніс заставу у розмірі 7 млн грн.

17 жовтня нардеп написав у Facebook, що термін дії встановленого для нього судом запобіжного заходу закінчився.

19 жовтня Розенблата затримали співробітники НАБУ в аеропорту Києва, коли він намагався вилетіти в Кельн. За словами джерела "Української правди", нардеп приховав від митного декларування 11 ювелірних виробів. Сам Розенблат заявив того дня, що детективи Національного антикорупційного бюро відібрали у нього прикраси, які були подарунком його родичкам у Німеччині.

20 жовтня НАБУ опублікувало відеозапис обшуку позафракційного народного депутата в літаку. Під час обшуку детективи вилучили у Розенблата мобільні телефони, планшет, коштовності в кількості 11 одиниць, платіжні картки зарубіжних банків, закордонний і дипломатичний паспорти. За словами співробітника НАБУ, обшук проводили на підставі ухвали слідчого судді, щоб урятувати ймовірні докази щодо "бурштинової справи". Розенблат відмовився підписувати протокол обшуку без свого юриста.