Розмір застави для заарештованого Гужви буде оскаржено – прокуратура

Суд заарештував Гужву з правом вийти під заставу
Фото: Надежда Максимец / Facebook

Речник прокуратури міста Києва Надія Максимець зазначила, що розмір застави для головного редактора видання "Страна" Ігоря Гужви  544 тис. грн є, на думку прокурора, недостатнім для забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного.

Визначений Шевченківським районним судом Києва розмір застави 544 тис. грн для можливості вийти з-під варти зарештованого головного редактора інтернет-видання "Страна" Ігоря Гужви буде оскаржено. Про це повідомила у Facebook речник прокуратури міста Києва Надія Максимець.

"На думку прокурора, розмір застави є недостатнім для забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного. У зв'язку з цим прокуратура оскаржуватиме це рішення в частині розміру застави", – написала вона.

Прокуратура просила для Гужви запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою застави в розмірі  3 млн грн.

22 червня Гужву затримали за підозрою у вимаганні $10 тис. за нерозміщення матеріалів, що компрометують нардепа від Радикальної партії Дмитра Лінька. За словами самого Гужви, представники Лінька пропонували редакції $20 тис. за те, щоб вона не публікувала критичного матеріалу. За версією головреда, коли посередники дістали відмову – сфальсифікували звинувачення у вимаганні.

Лінько у відповідь заявив, що має аудіо- та відеозаписи, які підтверджують вимагання з боку інтернет-видання "Страна".

Гужву після затримання доправили в Головне управління Міністерства внутрішніх справ України в Києві. Його адвокатом стала екс-міністр юстиції України Олена Лукаш, а нардеп від Опозиційного блоку Олександр Вілкул заявив, що готовий взяти Гужву на поруки.

Головред "Страны" перебуває в ізоляторі тимчасового утримання. Йому оголосили підозру.

23 червня прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган оприлюднила відео, на якому дві людини, одна з яких схожа на Гужву, обговорюють вартість відмови від публікації якихось матеріалів, а також можливість публікації вже підготовленого матеріалу.