РПЦ припинить згадувати під час богослужіння предстоятеля Александрійської церкви через визнання ПЦУ

РПЦ не буде згадувати під час богослужінь ще одного патріарха
Фото: EPA

Російська православна церква "глибоко засмучена" тим, що патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор II згадав у диптихах ім'я предстоятеля Православної церкви України митрополита Епіфанія.

Російська православна церква припинить поминати в диптихах предстоятеля Александрійської православної церкви патріарха Александрійського й усієї Африки Феодора II. Про це російському "Інтерфаксу" 8 листопада сказав заступник голови синодального відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ Микола Балашов.

За його словами, РПЦ "глибоко засмучена" тим, що Феодор II 8 листопада згадав у диптихах ім'я предстоятеля Православної церкви України митрополита Епіфанія.

Балашов заявив, що у зв'язку із цим ім'я Феодора II не зможуть згадувати під час богослужінь у РПЦ. Він додав, що Священний синод Московського патріархату розгляне цю інформацію для ухвалення подальших рішень.

Александрійська церква посідає у диптихах друге після Вселенського патріархату місце.

Православну церкву України було створено на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року, у якому взяли участь усі архієреї Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також два архієреї Української православної церкви Московського патріархату. 5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив його предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію у Стамбулі.

12 жовтня 2019 року автокефалію ПЦУ визнала Православна церква Греції. У зв'язку із цим предстоятель РПЦ патріарх Кирило припинив згадувати під час богослужінь архієпископа Афінського й усієї Еллади Ієроніма.