Саакашвілі подав заяву в НАБУ на голів Генпрокуратури і СБУ

Саакашвілі просить НАБУ "невідкладно" розпочати досудове розслідування
Фото: ЕРА

У заяві лідера "Руху нових сил" Михайла Саакашвілі, адресованій Національному антикорупційному бюро, ідеться, що керівники Генеральної прокуратури і Служби безпеки України Юрій Луценко і Василь Грицак разом із чиновниками інших державних відомств створили злочинну організацію з метою скоєння тяжкого чи особливо тяжкого злочину.

Лідер партії "Рух нових сил" Михайло Саакашвілі подав у Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) заяву про вчинення злочину групою осіб на чолі з генеральним прокурором України Юрієм Луценком і головою Служби безпеки України (СБУ) Василем Грицаком. Про це йдеться в заяві руху.

У заяві Саакашвілі йдеться, що за особистою вказівкою Луценка і Грицака "вчиняється ряд кримінальних правопорушень щодо моїх оплічників із використанням службового становища, всупереч інтересам служби, що завдає істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам – мені і моїх друзів, у тому числі громадянам Грузії – і суспільним інтересам".

На думку Саакашвілі, у діях чиновників Генпрокуратури, СБУ, Державної міграційної служби, Державної прикордонної служби та управління Державної охорони вбачаються злочини за ознаками Кримінального правопорушення за ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою та службовим становищем).

На його переконання, описані в заяві дії в сукупності "свідчать про скоєння злочину" за ст. 255 Кримінального кодексу України (створення злочинної організації з метою вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину).

Саакашвілі просить НАБУ "невідкладно" розпочати досудове розслідування.

5 грудня Саакашвілі в Києві затримала Служба безпеки України. Йому висунули обвинувачення у сприянні учасникам злочинних організацій та приховуванні їхньої злочинної діяльності. Правоохоронці вивели політика на вулицю й посадили в службовий автомобіль, проте активісти влаштували бійку із силовиками і звільнили його.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що оточення Саакашвілі одержало з Росії приблизно $500 тис. на фінансування мітингів для повалення української влади. За його словами, метою акцій лідера "Руху нових сил" було припинення кримінального переслідування стосовно бізнесмена-втікача Сергія Курченка і відновлення контролю над активами в Україні. ГПУ також оприлюднила аудіозаписи телефонних розмов, які нібито підтверджують це.

Саакашвілі, який після звільнення виступив на мітингу біля Верховної Ради, запевнив, що не знайомий із Курченком, а записи ГПУ назвав фейком. Дії силовиків політик розцінив як "провокацію і викрадення".

Прес-секретар партії "Рух нових сил" Мар'яна Почтар повідомила, що Саакашвілі не планує приходити на допит у СБУ 6 грудня. Замість цього він проведе брифінг під стінами парламенту.

Національна поліція і СБУ почали розшук колишнього президента Грузії.

Уранці 6 грудня політик заявив про початок штурму наметового табору біля будівлі парламенту. У поліції повідомили, що спецоперація в наметовому містечку під Верховною Радою була пов'язана з розшуком і затриманням Саакашвілі.

Міністерство внутрішніх справ оголосило в розшук Саакашвілі.