Саакашвілі заявив, що представники Путіна вимагають від Зеленського заборонити йому в'їзд в Україну

Саакашвілі – Путіну: Це не ваша справа! Ми з українцями розберемося самі!
Фото: ЕРА

29 квітня президент Росії Володимир Путін порадив переможцю виборів президента України Володимирові Зеленському повернути екс-президенту Грузії і колишньому голові Одеської облдержадміністрації Михайлу Саакашвілі українське громадянство. Саакашвілі вважає, що Путін вимагає зворотного.

Представники російського президента Володимира Путіна вимагають від переможця на виборах президента України Володимира Зеленського заборонити в'їзд колишньому президенту Грузії й екс-голові Одеської облдержадміністрації Михайлу Саакашвілі.

Про це Саакашвілі заявив сьогодні у Facebook, коментуючи заяву Путіна, який порадив Зеленському відновити екс-президенту Грузії українське громадянство.

"Хто радить майбутньому врезиденту України повернути мені громадянство? Путін? Це той Путін, який у грудні 2017 року на прес-конференції гучно вимагав у Порошенка видворити мене з України (що він і зробив через місяць)", – написав він.

За його словами, Путін висунув вимогу до чинного президента України Петра Порошенка не запрошувати його на свою інавгурацію у 2014 році.

"Тепер представники Путіна через третіх осіб вимагають у Володимира Зеленського поступитися і не тільки не повертати мені громадянство, але також ставлять категоричною умовою не пускати мене в Україну", – додав він.

Путін висунув таку саму вимогу владі Грузії, Туреччини, Вірменії та Азербайджану, стверджує колишній голова Одеської ОДА.

"Я досить досвідчений, щоб за цими маневрами бачити прийоми вашої політики подвійних стандартів – вимагати від опонента, який так сильно вам відповів своєю заявою на вашу роздачу російських паспортів на окупованій частині Донбасу, мого повернення, сподіваючись, що він побоїться це зробити. Тепер це не ваша справа! Ми з українцями розберемося самі!" – резюмував Саакашвілі.

24 квітня 2019 року Путін підписав указ, який спрощує набуття російського громадянства жителями окупованих бойовиками територій Донбасу.

У МЗС України вважають, що указ є "юридично нікчемним" і не змінює належності жителів окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства. США і ЄС також засудили рішення Путіна.

Зеленський, за якого на виборах президента України проголосувала більшість громадян, заявив, що не радив би російській владі "спокушати" українців паспортами РФ.

Свою позицію Зеленський опублікував 27 квітня у Facebook у відповідь на слова президента РФ Володимира Путіна, який заявив, що набуття російського громадянства можуть спростити не тільки жителям окупованого Донбасу, але й усім українцям.

Саакашвілі набув українського громадянства у травні 2015 року, а в липні 2017-го втратив його. Президент України Петро Порошенко видав відповідний указ через неправдиві дані, які політик вказав під час отримання українського паспорта, зокрема, не згадав, що у Грузії проти нього відкрито кримінальні справи.

У лютому 2018 року Саакашвілі вислали в Польщу як особу, що незаконно прибула з території цієї країни 10 вересня 2017 року. Зараз політик живе в Нідерландах.

21 квітня, у день другого туру президентських виборів в Україні, Саакашвілі сказав, що через свого юриста звернувся до голови СБУ Василя Грицака з проханням зняти заборону на в'їзд.

У Держприкордонслужбі заявили, що в Саакашвілі немає законних підстав для в'їзду в Україну.