СБУ відкрила кримінальне провадження щодо телеканала "112 Україна", контроль над телеканалом хоче здобути Богдан – ЗМІ

ЗМІ пишуть, що Богдан нібито хоче вивести телеканал із підпорядкування Медведчука
Фото: 112.ua

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо телеканала "112 Україна" за заявою його колишнього власника Андрія Подщипкова. Майно каналу можуть заарештувати, проте генеральний прокурор Юрій Луценко відмовляється це робити. За даними видання "theБабель", за ситуацією навколо телеканала нібито стоїть глава Офісу президента Андрій Богдан, який хоче здобути контроль над ним.

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо телеканала "112 Україна". За даними джерел видання "theБабель", зроблено це за заявою його колишнього власника Андрія Подщипкова, який нещодавно повернувся в Україну.

Подщипков свого часу виїхав з України, заявивши про тиск із боку влади. Поки він був за кордоном, у квітні 2018 року канал спочатку продали Едуарду Кацу, якого пов'язують із політиком Віктором Медведчуком. У грудні того самого року Кац продав "112 Україна" соратнику Медведчука, нардепу Тарасові Козаку.

У липні 2019 року Подщипков звернувся до новообраного президента Володимира Зеленського. В опублікованому в YouTube зверненні  він назвав себе єдиним законним власником каналу, заявив про його "рейдерське захоплення" і закликав притягнути до кримінальної відповідальності Каца, Козака й нардепа-втікача Олександра Онищенка, який нібито вів переговори про купівлю каналу від імені експрезидента Петра Порошенка.

За словами двох джерел "theБабель" у правоохоронних органах, у серпні нинішнього року СБУ на підставі заяви Подщипкова порушила кримінальне провадження щодо "112 Україна" за статтею про протидію законній господарській діяльності. У межах слідства СБУ просить Генпрокуратуру порушити клопотання про арешт майна каналу.

Навіть більше, Генпрокуратура хоче передати кримінальне провадження в Міністерство внутрішніх справ, оскільки ця стаття не належить до підслідності СБУ.

У відповідь на запит видання тимчасовий виконувач обов'язків голови СБУ Іван Баканов не підтвердив і не спростував цієї інформації, мотивуючи це таємницею слідства. Луценко, зі свого боку, заявив: "Моя позиція – заарештовувати ЗМІ можна тільки у справі про держзраду або загрозу територіальній цілісності. Усе інше – неприйнятно для демократії".

Два джерела видання у правоохоронних органах і в оточенні колишнього керівництва каналу стверджують, що і за відеозверненням Подщипкова, і за новим кримінальним провадженням щодо "112 Україна" стоїть глава Офісу президента Андрій Богдан. Він нібито хоче здобути контроль над найрейтинговішим телеканалом і вивести його зі сфери впливу Медведчука.

На запит видання Богдан не відповів.

Якщо в майбутньому на майно телеканала "112 Україна" буде накладено арешт, то Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) зможе передати це майно в управління компанії, яка виграє відповідний конкурс. Зараз такого конкурсу не оголошено, назви компаній-претендентів теж невідомі, пише "theБабель".