СБУ виявила втручання в роботу Податкової служби

7 травня СБУ провела низку обшуків у провадженні про схему щодо несплати податків
Фото: Служба безпеки України / Facebook

Служба безпеки України оголосила про підозру одному з учасників схеми, за допомогою якої посадові особи Державної податкової служби допомагали підприємствам ухилятися від сплати податків.

Кіберспеціалісти Служби безпеки України виявили втручання в роботу інформаційних систем Державної податкової служби. Про це йдеться на сайті СБУ.

Співробітники спецслужби встановили, що група зловмисників, серед яких посадові особи податкової, втрутилися в роботу інформаційних систем ДПС, що призвело до витоку, підроблення та блокування даних.

Зловмисники проводили незаконні дії, зокрема, в базах ІТС "Податковий блок", ІТС "Електронний кабінет", ІТС "Єдине вікно подання електронної звітності", "Єдиний реєстр податкових накладних", системі моніторингу відповідності податкових накладних, розрахунків коригування критеріїв оцінювання ступеня ризиків СМКОР.

Такими діями вони сприяли ухилянню від сплати податків окремими підприємствами.

Під час проведення обшуків правоохоронці вилучили комп'ютерну техніку та мобільні пристрої, використовувані в незаконній діяльності. Наразі одного з учасників схеми повідомили про підозру за ч. 2 ст. 361 (незаконне втручання в роботу комп'ютерів) Кримінального кодексу України.

7 травня СБУ повідомила, що колишнє керівництво ДПС підозрюють в організації механізму щодо незаконного формування податкового кредиту на мільярди гривень. У межах провадження оперативники провели низку обшуків, зокрема й у колишнього голови Податкової служби Сергія Верланова.

Верланова Кабмін звільнив із з посади 24 квітня. Голова ДПС стверджував, що жодних підстав для його звільнення не було. Він назвав своє звільнення політичним і припустив, що "воно відбулося в інтересах представників колишніх еліт, яких остаточно виключили з різних податкових схем".

На відставці Верланова, а також голови митної служби Максима Нефьодова наполягав Ігор Уманський, який приблизно протягом місяця обіймав посаду міністра фінансів в уряді Дениса Шмигаля. Він, зокрема, стверджував, що ДПС за Верланова влаштовувала "корупційні скрутки із ПДВ", що призводило до щомісячних втрат держбюджету на суму до 5 млрд грн.