СБУ вважає неприпустимою заяву Гонтаревої про те, що МВФ має зупинити виплати Україні

Гонтарева вважає, що новим головою НБУ може стати людина, наближена до Коломойського
Фото: National Bank оf Ukraine – Національний банк України / Flickr

В інтерв'ю британському виданню Central Banking, яке вийшло 6 липня, ексголова Нацбанку України Валерія Гонтарева сказала, що МВФ має рішуче відреагувати на звільнення Якова Смолія з посади голови НБУ. Такі заяви можуть негативно вплинути на ситуацію у країні, вважають у Службі безпеки України.

У Службі безпеки України відреагували на заяву ексголови Нацбанку України Валерії Гонтаревої про те, що Міжнародному валютному фонду потрібно припинити виплату коштів Україні в разі, якщо на місце Якова Смолія, який звільнився, не призначать незалежного фахівця. Заяву СБУ опублікували 8 липня у Facebook.

"Служба безпеки України поважає право кожного громадянина на свободу висловлювань, однак вважає неприпустимим оголошення заяв, які можуть нанести шкоду національній безпеці держави, зокрема у фінансово-економічній сфері, та негативно вплинути на ситуацію у країні", – написано в повідомленні.

СБУ закликала колишніх посадових осіб утриматися від неоднозначних коментарів і подбати про національні інтереси України замість того, щоб "сіяти панічні настрої серед населення і розхитувати економічну стабільність держави".

У пресрелізі СБУ не вказано прізвища Гонтаревої, однак 6 липня вона дала інтерв'ю британському виданню Central Banking, у якому сказала, що МВФ має рішуче відреагувати на звільнення Якова Смолія з посади голови НБУ.

Ексочільниця Нацбанку України Валерія Гонтарева вважає, що з посади голови НБУ Якова Смолія витіснили стараннями бізнесмена Ігоря Коломойського. Вона побоюється, що новим головою Нацбанку може стати людина, наближена до Коломойського.

Смолія, який очолював Нацбанк із 2018 року, звільнили з посади 3 липня. Зараз посаду в.о. голови Нацбанку обіймає його перша заступниця Катерина Рожкова.

Голова регулятора подав 1 липня у відставку через "систематичний політичний тиск на НБУ" з боку влади. Виступаючи в Раді перед звільненням, він заявив, що від нього вимагали ухвалювати економічно необґрунтовані рішення, які могли завдати шкоди українській економіці.

В інтерв'ю LB.ua Смолій заявив, що президент Володимир Зеленський 30 червня попросив його піти з посади.

У правлінні регулятора зауважили, що вважають "своїм обов'язком продовжувати роботу для збереження макрофінансової стабільності та інституційної спроможності Національного банку".

Забезпечення незалежності НБУ є безумовним пріоритетом глави держави, запевнили в Офісі президента.

Після повідомлення про звільнення голови Нацбанку Україна скасувала угоду з випуску нових 12-річних єврооблігацій.

Занепокоєння щодо звільнення Смолія висловили західні партнери України та міжнародні організації.