Шахов – у листі до Зеленського: Україна не має права святкувати, доки шахтарі голодують

Сергій Шахов: Уряд "відмахується" дрібними подачками та порожніми обіцянками
Фото: Сергій Шахов / Facebook

Україна заборгувала працівникам держшахт майже мільярд гривень, це третина державних боргів із зарплат, заявив народний депутат Сергій Шахов у листі до президента України Володимира Зеленського.

У ситуацію на українських шахтах має втрутитися президент, вважає народний депутат Сергій Шахов. Він написав главі держави Володимиру Зеленському лист і опублікував його 22 серпня у своєму Facebook.

"За два дні святкуватимемо День шахтаря. Але хіба святкуватимемо? Це ганьба для України і для нашої влади! Українські гірники вже три місяці не отримують заробітні плати. Їхні сім'ї голодують. Через відсутність фінансування та оновлення обладнання відбуваються систематичні затоплення шахт. Це пряма загроза екологічної катастрофи! В Україні є тільки одна людина, яка може виправити цю ситуацію! Пане президенте, я звертаюся до вас! Не ігноруйте Донбас", – закликав політик.

У листі він повідомив, що затоплення загрожує всім шахтам Луганська, Первомайська, це наражає на небезпеку життя сотень шахтарів і екологічну ситуацію на річці Сіверський Донець. Також Шахов написав про заборгованість перед гірниками.

“Напередодні свого професійного свята наші шахтарі приречені голодувати через тримісячну заборгованість і без цього маленьких зарплат. Сьогодні Україна заборгувала працівникам держшахт майже мільярд гривень, це третина державних боргів із зарплат. Я не кажу вже про те, що варто було б дати премії гірникам до професійного свята. Але замість цього уряд "відмахується" дрібними подачками і порожніми обіцянками", – ідеться в тексті звернення.

На Донбасі гірники держшахти "Курахівська" почали протести через невиплату зарплати – вони вимагають повного погашення за травень, також їм не виплачено гроші за червень і липень. До шахтарів "Курахівської" приєдналися співробітники державної шахти "Україна".

5 серпня гірники зустрілися з гендиректором підприємства, який повідомив, що гроші з'являться лише після 25 серпня.

8 серпня вони блокували трасу в напрямку Запоріжжя і Маріуполя, 9-го – між містами Курахове та Селідове, 12 серпня – в районі Новоселідовки.

25 серпня шахтарі планують провести масштабну акцію протесту в центрі Києва.