"Шість куль отримав солдат через те, що ми п...дараси". ДБР опублікувало переговори чиновників Міноборони про бронежилети

За даними слідства, частина закупленого для ЗСУ майна була непридатна і могла становити загрозу для життя та здоров'я військовослужбовців
Фото: Державне бюро розслідувань / Facebook

На опублікованих Держбюро розслідувань записах чиновники обговорювали наслідки лабораторної перевірки бронежилетів і говорили, що "повний контроль ніхто не буде проводити".

9 липня Державне бюро розслідувань опублікувало у Facebook розмови співробітників Міністерства оборони України, які закупили бронежилети "Корсар М3с" 14 класу захисту, знаючи, що вони не відповідають технічним вимогам.

У відомстві також показали відео з лабораторними випробуваннями вилучених під час слідчих дій бронежилетів.

На записах технолог повідомляє керівникові структурного підрозділу Міноборони про невідповідність продукції технічним вимогам. Вона каже, що в бронежилетах виявили необроблений метал, і продукція,"якщо чесно, лайно".

Чиновники обговорили наслідки перевірки бронежилетів. Один із них заявив, що "повний контроль ніхто не буде проводити" і ніхто на етапі приймання їх "мацати не буде". Він запевнив співрозмовника, що приймальники жилетів будуть рахувати їх із закритими очима.

Військовослужбовець обіцяє доповісти керівництву, що бронежилети – "із пластиковою фігнею". Співрозмовник відповідає, що навряд чи вони будуть кращі.

Крім того, після випробувань захисного обладнання один чиновник відомства запитує в іншого про кількість пробиття їх кулями.

"Готуйся, якого... ти приймаєш бронежилети, які пробиваються шість разів... Шість куль отримав солдат і вже зрозумів, що ми п...дараси", – каже один із чиновників.

Відео: Державне бюро розслідувань / YouTube

26 червня директор ДБР Роман Труба повідомив, що його відомство проводить приблизно 40 обшуків у межах кримінального провадження про закупівлю майна для Збройних сил України за завищеними цінами. За даними слідства, частина закупленого для ЗСУ майна була непридатною і могла становити загрозу для життя та здоров'я військовослужбовців. Зокрема, за його словами, три з п'яти закуплених бронежилетів прострілювалися. За попередньою інформацією, державі було завдано збитків на суму приблизно 100 млн грн.

Труба розповів, що поки у справі нікого про підозру не повідомляли і всі особи, у яких тривали обшуки, є свідками.

26 червня директор територіального управління Держбюро розслідувань у Києві Руслан Марчук повідомив, що неякісні бронежилети, які могли бути небезпечними для українських військових, у Збройні сили не потрапили.