Шкіряк: Я не хочу, щоб НАБУ діяло так, як діяв радянський КДБ

Шкіряк: НАБУ має діяти законними методами
Фото: Зорян Шкіряк / Facebook

Антикорупційний орган не може діяти аморальними методами, так прокоментував спробу детективів Національного антикорупційного бюро дати хабар заступнику голови Державної міграційної служби Діні Пімаховій радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

У своїй оперативній роботі співробітники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) використовують методи діяльності КДБ СРСР, заявив радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк в ефірі "Еспресо", коментуючи спробу детективів НАБУ дати хабар заступнику голови Державної міграційної служби України Діні Пімаховій.

Шкіряк наголосив, що антикорупційний орган не може діяти аморальними методами, такої практики немає в жодній країні світу.

"Так діяв тільки КДБ. Це був їхній метод роботи – "узяти на гачок", спровокувати, а потім використовувати для отримання тієї чи іншої інформації", – переконаний Шкіряк.

На його думку, НАБУ має діяти законними методами.

"Я не хочу, щоб НАБУ діяло так, як діяв радянський КДБ. Я не хочу такого антикорупційного органу, який діє незаконними методами... Я хочу, щоб НАБУ діяло згідно із законом і розкривало корупційні схеми законними методами", – додав радник міністра.

29 листопада у прес-службі Держміграційної служби повідомили, що під час спроби передання хабара в розмірі $15 тис. заступнику голови відомства Діні Пімаховій СБУ затримала агента НАБУ.

ТСН із посиланням на власні джерела в правоохоронних органах повідомила, що СБУ спільно з прокурорами Генпрокуратури проводила обшуки в агентів НАБУ. 30 листопада голова бюро Артем Ситник і керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький це спростували. Вона уточнила, що обшуки проводили, але не в самому НАБУ.

У НАБУ заявили, що ГПУ та СБУ незаконно втрутилися в спецоперацію Національного антикорупційного бюро, спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання в Державній міграційній службі України, і назвали такі дії правоохоронців "диверсією".

Пімахова розповіла, що кілька місяців тому познайомилася з людиною, яка відрекомендувалася співробітником арабського інвестиційного фонду "Мобадала" Сергієм Титенковим. За її словами, він намагався зав'язати з нею дружні стосунки. Пімахова повідомила, що цей чоловік протягом кількох місяців спілкування пропонував їй розв'язати низку питань, пов'язаних із "незаконною легалізацією іноземних громадян на території України", але вона відмовлялася. Зампред Держміграційної служби додала, що під час затримання Титенкова дізналася, що він має стосунок до НАБУ і в нього є документи на ім'я Сергія Боярського.

"Цензор.НЕТ" повідомив, що СБУ затримала сімох співробітників НАБУ, які працювали під прикриттям, серед них – "агент Катерина", відома у справі щодо народних депутатів Максима Полякова ("Народний фронт") і Борислава Розенблата (позафракційний), а також співробітник НАБУ Боярський.

Керівник НАБУ Артем Ситник розповів, що операція бюро щодо Пімахової тривала з весни 2017 року, детективи задокументували "дуже багато злочинних дій". Після зустрічі з генпрокурором Юрієм Луценком він запевнив, що детективів затримувати не будуть. Ситник заявив, що співробітники НАБУ задокументували факт хабара ще кілька місяців тому, хоча сама Пімахова написала заяву в СБУ, у якій ідеться тільки про факт провокації хабара.