Шокін подав до Верховного Суду позов про поновлення на посаді

Засідання у справі Шокіна призначено на 3 жовтня, проте його адвокатка подала клопотання про перенесення слухання
Фото: ЕРА

Ексглава Генеральної прокуратури України Віктор Шокін просить Верховний Суд переглянути рішення Вищого адміністративного суду за 2017 рік, яким йому відмовлено в поновленні на посаді генпрокурора. Підставою для перегляду є "нововиявлені обставини", йдеться в позові.

2 вересня колишній генеральний прокурор України Віктор Шокін через свого представника подав до Верховного Суду позов із вимогою поновити його на посаді глави Генпрокуратури з огляду на "нововиявлені обставини".

Про це йдеться в ухвалі про відкриття судового провадження, опублікованій в Єдиному реєстрі судових рішень.

Представник Шокіна просить суд переглянути рішення Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) за 2017 рік, яким колишньому генпрокурору відмовили у відновленні на посаді.

У матеріалах суду не зазначено ім'я ексглави ГПУ, однак його адвокатка Олена Сапожнікова підтвердила "Радіо Свобода", що мова йде саме про Шокіна.

Сапожнікова відмовилася коментувати, про які "нововиявлені обставини" йдеться у позові.

"До судового засідання я не можу коментувати. Засідання буде відкрите, і там ми озвучимо цю обставину", – зазначила вона.

В ухвалі суду зазначено, що перше засідання у справі має відбутися 3 жовтня. Однак адвокатка розповіла, що просить суд перенести слухання.

"Так, я подала клопотання у зв'язку з тим, що буду відсутня в Києві до середини жовтня. Я буду у відрядженні до 14 жовтня. Я повідомила про це суд. А коли суд призначить [засідання] – я не знаю", – зазначила Сапожнікова.

Чи прийде Шокін на засідання, за словами адвоката, поки невідомо. Також вона не стала коментувати, де зараз перебуває ексгенпрокурор.

"Це залежить від дати, яку визначить суд. Поки дата невідома, і невідомо, чи зможе він бути", – додала вона.

Шокін був генеральним прокурором України у 2015–2016 роках. Його звільнив тодішній президент Петро Порошенко у квітні 2016 року після схвалення Верховної Ради, після відставки Шокін пішов на пенсію.

У березні 2017-го Шокін подав до ВАСУ позов. Позивач просив визнати незаконним і скасувати указ президента від 3 квітня 2016 року про звільнення з посади генпрокурора.

20 квітня того самого року ВАСУ залишив його позов до президента та Ради про поновлення на посаді без розгляду по суті у зв'язку із закінченням строків звернення до суду.

Ексвіцепрезидент США Джо Байден говорив, що свого часу ставив ультиматум Порошенку й Арсенію Яценюку, який тоді обіймав посаду прем'єр-міністра, з вимогою звільнити Шокіна. "Я сказав: "Я їду через шість годин. Якщо ваш генпрокурор не буде звільнений до того часу, ви не отримаєте грошей". І той сучий син був звільнений. І на його місце поставили того, кому в той час довіряли", – зазначив колишній віцепрезидент США.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови президента США Дональда Трампа і глави Української держави Володимира Зеленського. З неї випливає, що американський лідер згадував ім'я Байдена в бесіді.

"Я чув, що у вас був прокурор дуже хороший, але його звільнили. Це ж несправедливо. Про це говорить багато людей: мовляв, як так – звільнити дуже хорошого прокурора... І ще: про сина Байдена [Гантера] багато говорять, що Байден зупинив слідство. Багато людей хоче дізнатися про це все. Тому все, що ви можете зробити з генеральним прокурором, було б чудово. Байден хвалився, що припинив слідство", – говорив Трамп.

Гантер Байден працював у раді директорів української енергетичної компанії Burisma Group, яку пов'язують з ексміністром екології в уряді Миколи Азарова Миколою Злочевським. Після зміни влади в Україні 2014 року ГПУ розслідувала діяльність Burisma, але пізніше справу було закрито.