"Шокують колосальні масштаби злочинів та їхня антигуманна природа". Зеленський вшанував пам'ять жертв політичних репресій

Зеленський: Тоталітарна машина без вагань знищувала на своєму шляху людські життя і долі
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський відвідав Національний історико-меморіальний заповідник "Биківнянські могили" та взяв участь у заходах до Дня пам'яті жертв політичних репресій.

Президент України Володимир Зеленський сьогодні взяв участь у заходах з нагоди Дня пам'яті жертв політичних репресій. Про це повідомляє пресслужба президента.

Він відвідав Національний історико-меморіальний заповідник "Биківнянські могили" та взяв участь у заходах до Дня пам'яті жертв політичних репресій.

Зеленський поклав квіти до братської могили та до пам'ятного знака польських поховань.

"Шокують колосальні масштаби злочинів та їхня антигуманна природа. Абсолютно чужа як законам нормального людського буття, так і суспільному устрою цивілізованого світу. Тоталітарна машина без вагань знищувала на своєму шляху людські життя і долі", – заявив президент.

Він підкреслив, що сучасні та майбутні покоління мають зробити все, щоб не повторити таких злочинів.

"У незалежній демократичній Україні життя і здоров'я громадян завжди буде моїм безумовним пріоритетом", – додав Зеленський.

У лісі поблизу селища Биківня у Київській області у 1930-х – 1940-х роках таємно закопували тіла тисяч людей, репресованих і страчених НКВС. Уперше останки знищених радянською владою людей виявили в цих лісах восени 1941 року. Урядова комісія у 1988 році встановила, що це місце поховання жертв сталінських репресій, страчених у 1936–1941 роках.

На думку істориків, загальна кількість розстріляних, похованих у Биківні, може становити від 20 до 100 тис. осіб.