"Шукайте п'яту колону Москви у себе в Адміністрації Президента". Тимошенко та Ірина Геращенко посперечалися через Савченко. Відео

Тимошенко посперечалася із Геращенко
Фото: EPA

На засіданні погоджувальної ради парламентських фракцій і груп 1 жовтня виникла перепалка між першим віце-спікером Верховної Ради Іриною Геращенко та головою фракції "Батьківщина" Юлією Тимошенко через позафракційного нардепа Надію Савченко. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН". "Мені здається дуже важливим, щоб ми не переходили на особисті образи і не нагадували, хто з ким працював до 2014 року. Тому, що після 2014 року єдина людина, яка мала прямий контакт із бойовиками в Донецькій і Луганській областях і яка брала від них зброю, щоб знищувати мирний Київ, – це була перший номер "Батьківщини" Надія Савченко", – сказала Геращенко. Тимошенко відповіла, що президент України Петро Порошенко присвоїв Савченко звання Героя України.

"І забирала її з Росії Ірина Геращенко. І, більше того, Ірина Геращенко, яка у нас є патріотом, чомусь літає на літаку непатріотів у Російську Федерацію. Просто хочу сказати, що ті, хто найгучніше кричить про патріотизм, включано з міністром економіки уряду [екс-президента України Віктора] Януковича – Порошенком, насправді здають країну по-повній. І я думаю, що всі ці факти будуть доведені до країни після того, як народ їх правильно усуне від влади. Тому шукайте п'яту колону Москви у себе в Адміністрації Президента, це буде правильний дороговказ", – сказала лідер "Батьківщини".

Савченко, яка воювала на Донбасі у складі українського батальйону "Айдар", захопили бойовики в червні 2014 року в Луганській області, а потім вивезли у РФ. У березні 2016 року російський суд визнав її винною у причетності до вбивства журналістів у Луганській області і засудив до 22 років позбавлення волі.

25 травня 2016 року, після дворічного ув'язнення у російському СІЗО і помилування президентом РФ Володимиром Путіним, Савченко повернулася в Україну. Її обміняли на російських військових Євгена Єрофєєва та Олександра Александрова, яких затримали у травні 2015 року в Луганській області й у квітні 2016 року визнали винними у веденні агресивної війни.

Генпрокурор Юрій Луценко в березні 2018 року заявляв, що Савченко та голова "Офіцерського корпусу" Володимир Рубан планували "широкомасштабні терористичні атаки" в центрі Києва. Для цієї мети вони нібито домовилися про постачання зброї з колишнім ватажком бойовиків "ДНР" Олександром Захарченком. Обоє фігурантів справи перебувають під вартою.

2 серпня Луценко повідомив, що слідство щодо Савченко і Рубана завершено.