Шустер: Хочу, щоб Порошенко розповів правду про Іловайськ. Тому що я вважаю, що він за це відповідальний

Шустер про Іловайськ: Це питання номер один
Фото: Ростислав Гордон / Gorodnua.com

Як заявив в інтерв'ю головному редакторові видання "ГОРДОН" Олесі Бацман телеведучий Савік Шустер, чинний президент України Петро Порошенко програв вибори через події під Іловайськом Донецької області у 2014 році.

Телеведучий Савік Шустер заявив в авторській програмі головного редактора видання "ГОРДОН" Олесі Бацман на телеканалі "112 Україна", що хотів би почути від чинного президента України Петра Порошенка правду про події під Іловайськом Донецької області у 2014 році.

"Це людина, яка є частиною історії України, він прийняв країну в дуже складних умовах. Єдине, що я як військовий кореспондент, як людина, яка провела багато часу на всяких війнах, хочу, щоб він розповів правду про Іловайськ. Тому що я вважаю, що він за це відповідальний. Я вважаю, що він програв вибори через це", – заявив Шустер.

За словами телеведучого, він готовий взяти інтерв'ю у Порошенка.

"Якби в мене була можливість узяти інтерв'ю у президента України Петра Олексійовича Порошенка, я б йому сказав, що хочу поговорити про Дебальцеве й Іловайськ. Для мене це дуже важливо і, думаю, для народу України теж. Це питання номер один: що сталося, чому це сталося, навіщо ви вирішили проводити парад, кому це потрібно було? Цього я не розумію. Чому дані про коридор опинилися в російського Генштабу? Я можу повірити чому завгодно. Я можу вірити [начальнику Генштабу Збройних сил України Вікторові] Муженку, який каже: а як ми могли вивести людей, якщо не даємо їм коридору? Це теж правда. Ось про це я хочу почути, тому що це важливо..." – додав Шустер.

Шустер: Порошенко каже: "Я воюватиму з Путіним..." Годі дурня клеяти – ти з ним розмовляєш тричі на день. Читайте повний текст інтерв'ю

21 квітня 2019 року в Україні відбувся другий тур виборів президента. Згідно з остаточними підсумками, новим президентом України став Володимир Зеленський, який набрав 73,22% голосів. Чинний президент України Петро Порошенко одержав 24,45% голосів виборців.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

У середині серпня 2014 року українські військові зуміли взяти під контроль більшу частину Іловайська, але 23–24 серпня Росія ввела під Іловайськ свої війська, у підсумку українські бійці опинилися в оточенні. Потім бойовики і російські військові заявили, що готові випустити українців, 30 серпня було створено коридор, але російська сторона порушила домовленості: коли українські військові організованими колонами почали рух із міста, по них було завдано удару. Слідство офіційно встановило загибель 366 військовослужбовців. Ще 300 українців потрапили в полон.