Силовики провели обшуки в єпархіях УПЦ МП у Житомирської області

Обшуки відбулися у храмах і вдома у священнослужителів
Фото: news.church.ua

Слідчі дії у приміщеннях єпархій пов'язані з розслідуванням кримінальної справи про розпалювання міжрелігійної ворожнечі, заявили в поліції Житомирської області. Священнослужителі стверджують, що силовики шукали друковану продукцію.

Співробітники Національної поліції і Служби безпеки України 3 грудня провели вісім обшуків у будівлях, які належать єпархіям Житомирської області. Про це повідомила прес-служба обласного управління Національної поліції.

"Обшуки проводяться в рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого за ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України у Житомирі, Коростені, Овручі та столиці", – ідеться в повідомленні.

Видання "Житомир.info" з'ясувало, що обшуки проводили у приміщеннях Житомирської та Овруцької єпархій Української православної церкви Московського патріархату.

Настоятель Спасо-Преображенського кафедрального собору в Овручі протоієрей Анатолій Каплюк заявив сайту інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП, що в його храмі правоохоронці нічого не виявили.

"Прийшли вранці, показали якусь незрозумілу постанову суду, забрали ключі, храм закрили і цілий день шукали друковану продукцію... Обшук проводили всюди, у тому числі і в алтарі, були в підвалі, у нижньому, верхньому храмах, котельні тощо – перевірили все", – повідомив священик.

Обшуки відбулися також удома в настоятеля Свято-Хрестовоздвиженського собору Житомирської єпархії протоієрея Сергія Грицаюка, зазначає інтернет-ресурс УПЦ МП.

Джерело агентства "Інтерфакс-Україна" повідомило, що в Житомирській та області та в інших регіонах проходять обшуки в межах того самого фактового кримінального провадження, за яким 30 листопада проводили слідчі дії в будинку настоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла.

Митрополит заявляв, що силовики діють за прямою вказівкою президента України Петра Порошенка.