"Симпатики російськомовної України будуть розчаровані". До законопроекту про державну мову подали понад 2 тис. поправок – Княжицький

Княжицький: Держава повинна підтримувати людей, які поки не володіють українською, але прагнуть її вивчити
Фото: Микола Княжицький / Facebook

За словами нардепа від "Народного фронту" Миколи Княжицького, мета ухвалення закону про забезпечення функціонування української мови як державної – чути українську у звільнених від окупації Донецьку і Луганську не рідше, ніж у Львові чи Тернополі.

До законопроекту № 5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної подали приблизно 2 тис. поправок, повідомив 29 жовтня у Facebook голова парламентського комітету з питань культури і духовності, нардеп від "Народного фронту" Микола Княжицький.

"До нашого мовного закону подано близько 2 тис. поправок. Завтра наш комітет завершить зводити їх у єдину таблицю для подальшої роботи у комітеті. Багато людей із тих чи інших причин не зацікавленні у прийнятті закону. Такі є і у найвищій українській владі, і в антиукраїнській опозиції. Наша мета – нарешті прийняти дієвий закон, який захищатиме права української мови й україномовних українців незалежно від етнічного походження. Років за 10 ми чутимемо українську не лише у Харкові та Одесі, а й звільнених від окупації Донецьку та Луганську не рідше, ніж у Львові чи Тернополі. Це наша мета, і потрібно чесно про це сказати", – написав Княжицький.

За його словами, "держава теж повинна підтримувати тих людей, які поки не володіють українською, але прагнуть її вивчити, хочуть, щоб їхні діти стали україномовними".

"Такі люди повинні відчувати не приниження, а підтримку держави. Як і представники національних меншин, які бережуть власні мови, поважаючи українців й українську. Натомість симпатики російськомовної або "креольської" України будуть розчаровані. Україна такою не буде. Із цього починається побудова країни, з усвідомлення, хто ми і чим відрізняємося від інших народів. Без такого розуміння ми не побудуємо сильної економіки, як це стверджують помилково деякі шановні інтелектуали, а залишатимемося і культурно-інтелектуальною та економічною провінцією Росії", – продовжив нардеп.

Він додав, що "ніхто не заборонятиме англо-, франко-, німецько- чи угорськомовних газет".

"Очікую спільний хор лівоправо провокаторів, які пропонуватимуть залишити чинні наслідки русифікації або під антиукраїнськими, або під ура-патріотичними гаслами. Підтримують їх з одного гаманця. І це безперспективно. Не вірю, що їм теж удасться переконати президента чи лідерів політичних сил не підтримувати закону. Знаю, що такі спроби тривають, знаю, що у них втягують представників інших країн і міжнародних організацій. Марно. Національний поступ зупинити неможливо", – резюмував Княжицький.

4 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної.

Президент України Петро Порошенко розраховує, що до другого читання народні депутати підготують збалансований проект закону про мову.