Ситник про Мартиненка: Особливо тікати йому немає куди

Ситник: У нього вже є активи за кордоном. Усі ці "прокладки" функціонували за межами України
Фото: nabu.gov.ua

Екс-нардеп від "Народного фронту" Микола Мартиненко розповідає про упередженість слідства, але "зовсім не любить говорити", що не тільки в Україні, але і ще в трьох країнах щодо нього ведуть розслідування, заявив глава Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

Колишньому народному депутату від "Народного фронту" Миколі Мартиненку особливо нікуди тікати, оскільки щодо нього ведуть розслідування не тільки в Україні, але і ще в трьох країнах світу, сказав глава Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

"У нього вже є активи за кордоном. Усі ці "прокладки" функціонували за межами України. Усі встановлені витрати з коштів, які були викрадені, – вони були зроблені в основному за кордоном. Пан Мартиненко не тільки мав у ході реалізації цих схем всі активи за межами України, але й оплачував роботи за її межами. Ця схема діяла на постійній основі", – зазначив він.

Ситник додав, що Мартиненко розповідає про упередженість слідства, але "зовсім не любить говорити", що не тільки в Україні, але і ще в трьох країнах щодо нього ведуть розслідування.

"Це, до речі, підтверджує факт наявності активів за кордоном. Тому особливо тікати йому немає куди", – заявив глава НАБУ.

Мартиненка підозрюють у зловживаннях під час виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію Steuermann. Голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький повідомляв, що гроші держпідприємства були перераховані на рахунки компанії Steuermann із використанням офшорних компаній Wargrave Trading LLP та Dallas Fuel SA.

За словами голови САП, колишньому нардепу загрожує до 12 років позбавлення волі.

22 квітня Солом'янський райсуд Києва обрав запобіжний захід Мартиненку у вигляді особистої поруки. За нього поручилися 18 політиків. 12 травня Апеляційний суд Києва розглядав скаргу САП щодо запобіжного заходу Мартиненку. Суддя залишив запобіжний захід екс-нардепу без змін.

23 травня Солом'янський районний суд Києва заарештував частки статутного капіталу, які належать Мартиненку, у трьох компаніях: 5% капіталу ТОВ "Інтер-Вент", 14% – ТОВ "Вортекс" і 5% – ТОВ "Техно-Інвест".

29 травня "Цензор.НЕТ", посилаючись на джерело в правоохоронних органах, повідомляло, що суд також заарештував квартиру, автомобіль і банківські рахунки Мартиненка. Захист екс-нардепа пообіцяв оскаржити арешт його майна в Апеляційному суді Києва.

Верховна Рада позбавила Мартиненка депутатського мандата в грудні 2015 року. 27 листопада 2015 року народний депутат від Блоку Петра Порошенка Сергій Лещенко повідомив, що віддав у руки колишньому прем'єр-міністру Арсенію Яценюку матеріали кримінальної справи проти Мартиненка, порушеної у Швейцарії. Мартиненко у відповідь звинуватив Лещенка у виконанні "політичного замовлення". 1 грудня 2015 року він офіційно зареєстрував заяву про складання з себе депутатських повноважень, заявивши, що має намір "зосередитися на доведенні у правовому полі своєї непричетності до будь-яких зловживань".