Ситник про втручання в американські вибори: Ніяких офіційних листів у США нами не направлялося

Ситник: Повістку побачив у ЗМІ, офіційного виклику не отримував
Фото: hromadske.ua

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник назвав спекуляцією звинувачення у втручанні у вибори президента США 2016 року.

10 травня перед допитом у ГПУ директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник у коментарі журналістам назвав абсурдними звинувачення у втручанні у вибори у США 2016 року, повідомляє "Громадське".

"Ця спекуляція йде ще з початку 2017-го після оголошення результатів виборів президента США... Перед тим, як матеріали "чорної бухгалтерії" потрапили до НАБУ, було декілька інтерв'ю і з боку тієї особи, яка передала ці матеріали, це колишній генерал СБУ [Віктор] Трепак, також були деякі журналісти, і відразу після отримання цих матеріалів до нас надходили запити журналістів із приводу того, чи наявне прізвище [політтехнолога] Пола Манафорта у цій бухгалтерії", – цитує його УНІАН.

Ситник зазначив, що через запити ЗМІ відомство опублікувало прес-реліз, повідомивши, що таке прізвище згадано.

"Ніяких офіційних листів чи міжнародно-правових листів до правоохоронних органів чи іншого державного органу США нами не направлялося. На відміну від ГПУ. Тому що, наскільки мені відомо, прокуратура зверталася до Сполучених Штатів щодо пана Манафорта", – підкреслив він.

Глава НАБУ не відкинув, що голос на аудіозаписі, де нібито обговорювали втручання у вибори на користь кандидата у президенти США Гілларі Клінтон, схожий на його, проте запевнив, що не знайомий із Клінтон чи представниками її штабу.

Ситник додав, що прийшов на допит без офіційного виклику.

"Повістку побачив у ЗМІ, офіційного виклику не отримував, але, виходячи з того, що останнім часом дії Генеральної прокуратури мають дуже мало спільного зі здоровим глуздом та юридичною площиною, вирішив прийти", – пояснив він.

Про виклик Ситника в ГПУ журналістам повідомив речник відомства Андрій Лисенко.

У березні 2019 року позафракційний нардеп Борислав Розенблат звинуватив Ситника в переданні штабу Клінтон інформації з "чорної бухгалтерії" Партії регіонів під час виборів у США у 2016 році. Він опублікував запис розмови, на якому людина з голосом, схожим на голос керівника НАБУ, каже: "Я Гілларі допомагав же ж... Там якраз Гілларі чому програла... Я ж коли "чорну бухгалтерію" розслідував, ми ж оприлюднили дані Манафорта, якого посадили".

У березні 2019 року в інтерв'ю виданню The Hill генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що ГПУ розслідує, чи навмисне українські правоохоронні органи "злили" під час президентської кампанії 2016 року у США фінансові звіти, у яких фігурував політтехнолог і глава виборчої кампанії нинішнього президента США Дональда Трампа Пол Манафорт. Витік так званої чорної бухгалтерії Партії регіонів в американські ЗМІ став причиною відставки Манафорта і призвів до одного з головних обвинувачень у розслідуванні змови штабу Трампа з Росією.

Про документи з "чорною бухгалтерією" стало відомо наприкінці травня 2016 року. Як заявив екс-заступник голови Служби безпеки України Віктор Трепак, який передав документи в НАБУ, ці матеріали свідчать про систему підкупів та фальсифікацій, які супроводжували прихід до влади президента-втікача Віктора Януковича та його оточення. У 2000-х роках Манафорт, який консультував в Україні Партію регіонів, прем'єр-міністра, а згодом президента Віктора Януковича, співпрацював із холдингом мільярдера Ріната Ахметова СКМ.

Уперше про те, що Манафорт фігурує в "амбарній книзі" Партії регіонів, у серпні 2016 року написала американська газета The New York Times. Того самого місяця Національне антикорупційне бюро України оприлюднило фотокопії 19 сторінок "чорної бухгалтерії" Партії регіонів, у яких було згадано Манафорта.